Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

AIDS ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

AIDS ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο HIV έχει ονομαστεί και ιός του AIDS, καθώς ο ασθενής που έχει μολυνθεί από τον εν λόγω ιό έχει σημαντικές πιθανότητες να πάθει AIDS. Το AIDS δηλαδή, είναι η ασθένεια η οποία προκαλείται από την κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος ως επίπτωση της δράσης του HIV. Ο ασθενής με AIDS βρίσκεται τότε απροστάτευτος απέναντι σε πλήθος ασθενειών που μπορούν ως και να του στερήσουν τη ζωή, ασθένειες που εκτείνονται από μια απλή πνευμονία ως τον διαφόρων ειδών καρκίνο.
Δεν υπάρχει κανένας ασφαλής τρόπος ν' αναγνωρίσουμε τον HIV σ' εμάς ή σε κάποιο άλλο άτομο, παρά μόνο με την ειδική εξέταση. Ακόμη και κάποιος που πάσχει από AIDS μπορεί να δείχνει υγιέστατος, και να μην υποψιάζεται καν ότι νοσεί. Παρόλα αυτά, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια συμπτώματα κοινά στην περίπτωση μόλυνσης από τον ιό HIV.
Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται σε δύο στάδια. Αρχικά, στο στάδιο της πρωτολοίμωξης, που ξεκινά 2-3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, είναι πιθανόν να εμφανιστούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος. Ο πυρετός, η εξάντληση, οι πόνοι στις αρθρώσεις, ο πονοκέφαλος και η ναυτία είναι κάποια από αυτά. Έπειτα μεσολαβεί μία περίοδος χωρίς συμπτώματα, η οποία μπορεί να κρατήσει από κάποια χρόνια ως και δεκαετία, και κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί διαρκώς.
Εάν δεν υπάρξει κάποια θεραπεία, η εξασθένηση του ανοσοποιητικού οδηγεί στο AIDS, και τότε ο οργανισμός είναι έκθετος σε οποιαδήποτε μόλυνση. Πολύ συχνό σύμπτωμα του AIDS είναι οι πρησμένοι λεμφαδένες. Έπειτα, καθώς τα λεμφοκύτταρα μειώνονται προοδευτικά, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα ανάλογα με τη λοίμωξη που προσβάλει τον ασθενή. Συχνή είναι η πνευμονία σε διάφορες μορφές, η φυματίωση, ο έρπης ζωστήρας καθώς και κάποιες μορφές καρκίνου.
Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι η υπευθυνότητα στη σεξουαλική και ευρύτερη κοινωνική συμπεριφορά μας είναι η καλύτερη προστασία απέναντι στον ιό του AIDS. Οι οροθετικοί δεν πρέπει να καταδικάζονται σε απομόνωση, αλλά να αναδεικνύουν το πρόβλημα ενημερώνοντας τους πολίτες για τις αλήθειες της νόσου. Γιατί και σ' αυτή την περίπτωση, η άγνοια σκοτώνει.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου