Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά ενός σωστού γεύματος ανά τον κόσμο, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού τραπεζιού. Τόσο στο μεσημεριανό όσο και στο βραδινό φαγητό, με αφορμή την καλή παρέα ή μία κουραστική μέρα στη δουλειά, το προσφιλώς ονομαζόμενο "κρασάκι" προσφέρει γευστική ευχαρίστηση, ψυχική ανάταση και χαλάρωση. Υπήρξε άλλωστε και διαχρονικά κεντρικό συστατικό της ελληνικής κουλτούρας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, συνοδεύοντας σε βάθος χρόνου την καθημερινότητά μας. Κατά πόσον όμως θα πρέπει το κρασί να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες; Μπορεί να επιβαρύνει την υγεία η υπερβολική χρήση; Και πόσο επικίνδυνη είναι η καθημερινή κατανάλωση, που τόσο άμεσα συνυφασμένη είναι με τις διατροφικές και κοινωνικές συνήθειές μας;
Η ιατρική επιστήμη δίνει με σαφήνεια την απάντηση. Ένα με δύο ποτηράκια κρασί την ημέρα με το φαγητό, όχι μόνο δεν είναι βλαπτικά για την υγεία, αλλά αντίθετα αποδεικνύονται ευεργετικά με πολλούς τρόπους. Η βασική θετική επίδραση του κρασιού και κυρίως του κόκκινου κρασιού στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εκτός αυτού όμως, το κρασί σε μικρή ποσότητα και συστηματική κατανάλωση προσφέρει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην πέψη. Πολλές έρευνες άλλωστε αποδεικνύουν ότι οι ευρύτερες ευεργετικές ικανότητές του συμβάλλουν στη μακροζωία.
Όλα αυτά όμως ισχύουν όσο η κατανάλωση του αγαπημένου μας κρασιού περιορίζεται στα δύο ποτηράκια την ημέρα. Όταν υπερβαίνουμε τα όρια αυτά και φτάνουμε στην κατάχρηση, τα αποτελέσματα είναι μάλλον τα αντίθετα. Η ευχάριστη χαλάρωση και η ευθυμία δίνει τη θέση της στο στομαχόπονο και τη ζαλάδα, και φυσικά η ωφέλιμη επιρροή στην υγεία αντικαθίσταται από επιπτώσεις που φτάνουν ως την κίρρωση του ύπατος.
"Φάρμακο" λοιπόν το κρασί όταν πίνεται με μέτρο. Σίγουρα αυτή είναι μία απόφανση της ιατρικής που μας ευχαριστεί. Και σίγουρα νιώθουμε ανακούφιση γνωρίζοντας ότι, στην εποχή των χημικών και των ζημιογόνων τροφών, μπορούμε ν' απολαμβάνουμε ένα προϊον φυσικό και υγειινό, ακόμη κι αν καμιά φορά δεν καταφέρουμε ν΄αρνηθούμε το... τρίτο ποτηράκι που θα μας προσφερθεί.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου