Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΔΙΑ & ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

ΣΗΜΑΔΙΑ & ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

"Μήπως είμαι έγκυος;" Όταν μια γυναίκα βρίσκεται μπροστά σ' αυτή την πιθανότητα, δεν μπορεί να περιμένει. Ψάχνει εναγωνίως για κάποιο σημάδι που θα τη φέρει πιο κοντά στην απάντηση. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται αρκετά νωρίς, και που μπορούν να μας βοηθήσουν ν' αναγνωρίσουμε μία εγκυμοσύνη πριν την εντοπίσει το τεστ.
Για παράδειγμα, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της σύλληψης η γυναίκα πιθανότατα θα νιώσει ναυτία και τάση για εμετό. Οι κυρίως πρωινές αυτές ναυτίες μπορεί να έρχονται ξαφνικά, ή να προκαλούνται από κάποιες συγκεκριμένες μυρωδιές. Αν το σύμπτωμα αυτό επιμένει και δεν υπάρχει ανάλογο ιστορικό ή κάποια ίωση, είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για εγκυμοσύνη. Επιπλέον, πολύ συχνά οι γυναίκες έχουν έντονο αίσθημα λιγούρας μετά την έναρξη της κύησης. Αν αυτό συνδυάζεται με ναυτία, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ίσως δεν είναι μια απλή ένδειξη της περιόδου.
Από νωρίς στην εγκυμοσύνη εμφανίζεται επίσης μία έντονη και αδικαιολόγητη κόπωση. Η γυναίκα κουράζεται εύκολα, έχει συνεχώς υπνηλία και δυσκολεύεται να λειτουργήσει με τους συνήθεις ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην αρχή μιας εγκυμοσύνης, όσο ο οργανισμός προσπαθεί να ρυθμίσει τις ανάγκες του εμβρύου αλλά και της μητέρα σε θερμίδες.
Διάφορες ενοχλήσεις, όπως οι πόνοι και οι κράμπες στη μήτρα ή οι συχνοί πονοκέφαλοι μπορούν να μας υποψιάσουν για την περίπτωση κύησης. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται πριν την έμμηνο ρύση, οπότε μια γυναίκα θα πρέπει με προσοχή να παρατηρήσει τα σημάδια. Συχνά οι κράμπες συνοδεύονται με πόνο στη μέση ή ακόμη και με κάποιες σταγόνες αίματος. Το αίμα αυτό θα είναι λίγο και καθαρό, γεγονός που πρέπει να μας προϊδεάσει ότι δεν πρόκειται για την περίοδο.
Η βασική λοιπόν ένδειξη μιας εγκυμοσύνης , η ανεξήγητη καθυστέρηση της περιόδου, σε συνδυασμό με κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, θα είναι τα πρώτα μας στοιχεία στην περίπτωση κύησης. Εκτός αυτών όμως, στοιχείο θ' αποτελέσει και αυτή η αδιόρατη προαίσθηση που προκαλεί η ύπαρξη μίας νέας ζωής. Το παντοδύναμο μητρικό ένστικτο.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου