Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

Η ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

Η χαμένη Ατλαντίδα, ένα από τα μεγάλα μυστήρια του πλανήτη μας, έχει απασχολήσει και συνεχίζει ν' απασχολεί τους ερευνητές παγκοσμίως. Όλα ξεκίνησαν από τη μελέτη χωρίων του Πλάτωνα που μιλούν αναλυτικά για ένα τεράστιο νησί. Το νησί αυτό τοποθετείται από το φιλόσοφο στο "Πέλαγος του Άτλαντα", και περιγράφεται μεγαλύτερο σε μέγεθος από την Ασία. Πολλοί αναλυτές του Πλάτωνα ερμήνευσαν αυτή την αφήγηση σαν παραβολή, που είχε ως στόχο την υποστήριξη της πολιτικής του θεωρίας σχετικά με την ιδανική πολιτεία.
Άλλοι όμως, ίσως πιο... περιπετειώδεις ερευνητές δεν αρκέστηκαν σ΄ αυτήν την εξήγηση. Ένα τρελό κυνηγητό ξεκίνησε σ' όλη τη γη. Από τη μία οι περίεργοι επιστήμονες και από την άλλη μια τεράστια πόλη που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Δεκάδες θεωρίες αναπτύχθηκαν, γράφτηκαν βιβλία, κι όλοι ήταν βέβαιοι: η Ατλαντίς νήσος είχε βρεθεί. Στο Αιγαίο, στη Σαντορίνη, στην Κύπρο, στη Σκωτία, στο νότιο πόλο, οι Ατλαντίδες ήταν πολλές και οι θριαμβευτές της εξερεύνησης ακόμη περισσότεροι. Ένα επίσημο ντοκιμαντέρ του National Geographic μάλιστα, τοποθετεί τη μυστηριώδη χώρα στη νότια Ισπανία.
Άλλη μία πολύ διαδεδομένη θεωρία, εντοπίζει τη χαμένη Ατλαντίδα στο τρίγωνο των Βερμούδων. Δύο Καναδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν μία πόλη σε βάθος 183 μέτρων, με τη βοήθεια υποβρύχιου ρομπότ. Προσφέρουν μάλιστα και φωτογραφίες που δείχνουν πυραμίδες, κτίρια κι ένα άγαλμα Σφίγγας. Αλήθεια ή...παραμύθια; Δεν μπορούμε ν' αποδείξουμε την αβασιμότητα όλων αυτών των θεωριών, ούτε όμως και την ισχύ τους. Ας αναφέρουμε λοιπόν από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις, η οποία μιλά για μια υποθαλάσσια πόλη στον Ατλαντικό ωκεανό.
Το 2009 ο Βρετανός Bernie Bamford ανακάλυψε τυχαία κάποιους περίεργους σχηματισμούς στους διαδικτυακούς χάρτες του Google Earth, που μοιάζουν σα μία τεράστια πόλη με δρόμους πλατείες και κτίρια. Η εικόνα φαίνεται πειστική και η τοποθεσία, ανάμεσα στις Κανάριες νήσους και το νησί Μαδέρα, ταιριάζει αρκετά με τα γραφόμενα του Πλάτωνα. Μένει λοιπόν να περιμένουμε τις επίσημες έρευνες, τα υποβρύχια ρομπότ και τους δορυφόρους. Ως τότε όμως μπορούμε να συνεχίσουμε να φανταζόμαστε τη χαμένη Ατλαντίδα όπως θέλουμε. Πυραμίδες, ουρανοξύστες ή εξωγήινα καταλύματα; Μέχρι να μιλήσει η επιστήμη, εμείς αποφασίζουμε.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου