Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ;

Αγάπη. Μία μικρή, αλλά και τόσο μεγάλη λέξη που περικλείει όλα τα βαθιά νοήματα της ζωής. Η ανθρώπινη ύπαρξη συνδέεται άμεσα με την αγάπη. Τόσο άμεσα, που αν αποκοπεί απ΄αυτήν χάνει παντελώς το νόημά της. Δεν πρόκειται λοιπόν μόνο για το γλυκό εκείνο συναίσθημα που νιώθουμε για κάποιον, αλλά για βίωμα μοναδικό, ένα βίωμα που μας σημαδεύει.
Η αγάπη παίρνει διάφορες μορφές. Η πρώτη και ανώτερη: η αγάπη της μάνας. Η γυναίκα που κυοφόρησε και γέννησε, συνδέεται με το παιδί της με δεσμούς μοναδικούς, που ξεπερνούν την έννοια του απλού συναισθήματος. Η μάνα θα προστατέψει το παιδί της με κάθε κόστος, και θα θέσει ως κέντρο της ύπαρξής της το στόχο αυτό. Η ανιδιοτέλεια της μητρικής αγάπης είναι τόσο δυνατή που ξεπερνά τη φυσική ανθρώπινη εγωπάθεια.
Η φιλική αγάπη είναι επίσης πολύ ξεχωριστή. Οι φίλοι δε συνδέονται με δεσμούς αίματος, αλλά πολλές φορές τους υπερβαίνουν, χτίζοντας μία βαθιά σχέση αλληλεγγύης και ειλικρίνειας. Σ΄αυτήν την περίπτωση η αγάπη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ίδιο ισχύει και με την ερωτική σχέση. Αν και το "σ' αγαπώ" έχει πια καταντήσει η πιο κοινότυπη φράση, η ουσία της σπανίζει. Σαν σκοτεινή σπηλιά σ' απότομο βράχο, περιμένει τους τολμηρούς που θα καταφέρουν να πετάξουν τον εγωισμό και την ιδιοτέλεια, και να σκαρφαλώσουν ως εκεί. Δύσκολο, αλλά και καθοριστικό για όποιον το επιτύχει.
Οι σκέψεις περί αγάπης αναπόφευκτα οδηγούν στη χριστιανική διδασκαλία. Εκεί μπορεί κανείς να μάθει πολλά. Αγάπη καθαρή από πονηριά και φθόνο, αγάπη προς τον πλησίoν ανεξάρτητα από τη φυλή, το θρήσκευμα και την κοινωνική του θέση. Το βίωμα αυτό είναι ο δρόμος προς την ελευθερία.
Όλα αυτά όμως δεν απαντούν συγκεκριμένα στο ερώτημά μας. Τι είναι λοιπόν η αγάπη; Αν υπάρχει ένας τρόπος να μάθουμε κάτι απ' το μεγάλο αυτό μυστικό, αυτός είναι να ρωτήσουμε ένα παιδί. Γι' αυτό κι εγώ παραθέτω την απάντηση ενός παιδιού, που ξέρει καλύτερα από όλους μας:

"Αγάπη είναι ένα χαριτωμένο πραγματάκι. Η αγάπη φέρνει τη χαρά στους ανθρώπους και με την αγάπη είναι πιο όμορφη η ζωή. Αν δεν υπήρχε η αγάπη στη ζωή μας, δε θα ζούσαμε όλα αυτά τα ωραία πράγματα."

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου