Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ;

Τα φωτοβολταϊκά είναι μία από τις βασικές μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Πρόκειται για επίπεδες επιφάνειες που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, και τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Η ενέργεια που παράγεται, προσφέρεται είτε για άμεση κατανάλωση, είτε με τη δυνατότητα να αποθηκεύεται.

Φωτοβολταϊκά συστήματα μπορούμε να συναντήσουμε προσαρτημένα σε φορτιστές κινητών και κομπιουτεράκια, τα οποία λειτουργούν στο φως του ήλιου, αλλά και σε μεγαλύτερη κλίμακα, ως και σε δορυφόρους. Θεωρείται μία από τις τεχνολογίες του μέλλοντος, καθώς ήδη χρησιμοποιείται για την αντικατάσταση του πετρελαίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Υπάρχει επίσης και σχετικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο "Φωτοβολταϊκά στις στέγες", το οποίο προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις σε καταναλωτές που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν ανάλογα συστήματα στη στέγη του σπιτιού τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν έτσι να κερδίσουν και δωρεάν ρεύμα για το σπίτι τους, αλλά και χρήματα από τη ΔΕΗ στην οποία θα πωλούν το παραγόμενο ρεύμα.

Παρόλα αυτά, τα φωτοβολταϊκά όπως και οι ΑΠΕ γενικότερα είναι νόμισμα με δύο όψεις. Αν από τη μία πλευρά έχουμε την παραγωγή καθαρής ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, από την άλλη έχουμε ένα τεράστιο σύστημα εκμετάλλευσης της ενέργειας αυτής, που καμία σχέση δεν έχει με τα όσα περιγράψαμε παραπάνω. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες εντοπίζουν τις ηλιόλουστες περιοχές ανά τον κόσμο (και βέβαια η Ελλάδα είναι από τις πρώτες επιλογές) και με τρόπο εκβιαστικό και παραπλανητικό οικειοποιούνται τις εκτάσεις και τις μετατρέπουν σε τεράστια δάση φωτοβολταϊκών, στρωμένα σ' ένα άσχημο και κατεστραμμένο από τα μηχανήματα περιβάλλον.

Αυτή δεν είναι η "πράσινη ενέργεια" που θέλουμε, αλλά μαύρη ενέργεια που παράγεται για να εξαχθεί στη βόρεια Ευρώπη, καταστρέφοντας παράλληλα παρθένα βουνά και πεδιάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραγωγή των πρώτων υλών και η κατασκευή αυτών των φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει ήδη κοστίσει πολύ ακριβά στον πλανήτη μολύνοντάς τον. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιον τρόπο,ώστε σε βάθος χρόνου να ωφελήσουν το περιβάλλον, αλλά και την καθημερινότητά μας.

Συντάκτης: Α. Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου