Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΥΡΙ ;

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΥΡΙ ;

Βασικό συστατικό της διατροφής μας κι εξαιρετικό συνοδευτικό για κάθε πιάτο, το τυρί στις διάφορες παραλλαγές του είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Από τη φέτα, τη μυζήθρα και τη γραβιέρα ως το ροκφόρ και το μπρι, καθένας βρίσκει αυτό που τον ευχαριστεί γευστικά κι αυτό που ταιριάζει με το φαγητό της ημέρας. Το θαύμα όμως του τυριού, συντελείται πριν από την απόλαυση στο πιάτο, την ώρα της παρασκευής. Και ένα από τα πιο υπέροχα μέρη για να γνωρίσουμε την παρασκευή του τυριού είναι ένα παραδοσιακό μιτάτο, το μικρό δηλαδή πέτρινο κατάλυμα του βοσκού, στον Ψηλορείτη της Κρήτης.
Εκεί, τα ξημερώματα, πιάνουν δουλειά οι βοσκοί. Αρμέγουν τα πρόβατα, ζεσταίνουν το γάλα, προσθέτουν την πυτιά κι ετοιμάζουν έτσι την πρώτη μορφή του τυριού. Ένα μέρος του τυριού αυτού θα μπεί σε ειδικά καλούπια και θα ωριμάσει για μήνες σ' ένα μικρό, δροσερό χώρο, την "τρύπα", ώσπου να γίνει κεφαλογραβιέρα. Ένα άλλο μέρος, θα συνεχίσει να ζεσταίνεται μαζί με γάλα για να γίνει μυζήθρα. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και αυστηρή, σαν ιεροτελεστία, και το αποτέλεσμα ανάλογο των προσδοκιών: αγνή, βουνίσια απόλαυση.
Κι αν ο Ψηλορείτης μας πέφτει λίγο μακριά; Πώς μπορούμε ν' απολαύσουμε τη γεύση του φρέσκου, ζεστού τυριού;
Μπορεί να μην έχουμε τη δυνατότητα να βρεθούμε σε κάποια κρητική βουνοπλαγιά, αλλά υπάρχει τρόπος να φτιάξουμε το δικό μας τυρί στην κουζίνα μας.

Χρειαζόμαστε μόνο τα εξής:
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο με όλα του τα λιπαρά  
  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ξύδι ή λεμόνι και 
  • 1 κουταλάκι αλάτι, κατά προτίμηση χοντρό.  

    Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φουσκώσει, κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύδι ή το λεμόνι κι ανακατεύουμε. Αφού κρυώσει, το ρίχνουμε σ' ένα πάνινο ύφασμα και το στραγγίζουμε. Έπειτα, το βάζουμε σ' ένα δοχείο, προσθέτουμε το αλάτι κι έχουμε σπιτικό τυρί, σαν τη μυζήθρα του Ψηλορείτη! Ίσως να λείπει η μεστή γεύση του φρέσκου πρόβειου γάλακτος και τo άρωμα του ξύλου απ΄τη φωτιά στο μιτάτο, αλλά ό, τι φτιάχνουμε με τα χεράκια μας έχει πάντα την ξεχωριστή του νοστιμιά.

    Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου