Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μία νέα εποχή στη ζωή της γυναίκας. Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να τη γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Με τον όρο εμμηνόπαυση εννοούμε τη στιγμή εκείνη που η γυναίκα σταματά να έχει έμμηνο ρύση, χάνει δηλαδή την ικανότητά της για αναπαραγωγή. Προηγείται μία περίοδος κατά την οποία ο κύκλος της γυναίκας διαταράσσεται παρουσιάζοντας διάφορες διακυμάνσεις. Το διάστημα αυτό που μπορεί να κρατήσει από 2 μέχρι 6 χρόνια περίπου λέγεται κλιμακτήριος. Όταν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την τελευταία εμμηνορυσία, η γυναίκα έχει πλέον περάσει στην εμμηνόπαυση.
Η ηλικία κατά την οποία οι περισσότερες γυναίκες μπαίνουν στην κλιμακτήριο είναι περίπου τα 46-55 έτη. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το ακριβές χρονικό σημείο, συνήθως αυτό συμπίπτει σε μάνα και κόρη. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η είσοδος στην κλιμακτήριο πραγματοποιείται νωρίτερα, όπως συμβαίνει με τις χρόνιες καπνίστριες, τις γυναίκες που έχουν εκτεθεί σε ακτινοβολία ή που υποσιτίζονται.
Η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στο γυναικείο σώμα, γι' αυτό και συνοδεύεται από μία πληθώρα συμπτωμάτων που μπορεί να είναι αρκετά επιβαρυντικά. Πάντως, το 60% των γυναικών εμφανίζει ήπια συμπτώματα, ενώ μόνο ένα 20% θα χρειαστεί ιατρική βοήθεια. Τα συμπτώματα αυτά είναι οι ξαφνικές εξάψεις και εφιδρώσεις, οι λιγότερο ή περισσότερο έντονες ψυχολογικές διακυμάνσεις, καθώς και μια ευαισθησία σε λοιμώξεις του ουροποιητικού. Παρατηρούνται επίσης αλλαγές στην ελαστικότητα και την υφή του δέρματος, την τριχοφυία ή και τη φωνή.
Εκτός από τα συμπτώματα αυτά που μπορεί να ξεκινήσουν στο διάστημα πριν την εμμηνόπαυση και να κρατήσουν αρκετά χρόνια, υπάρχουν και κάποιες μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία της γυναίκας που προκαλούνται από την εμμηνόπαυση. Η έλλειψη οιστρογόνων θεωρείται βασική αιτία της οστεοπόρωσης, και μπορεί επίσης να προκαλέσει στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.
Είναι σημαντικό στην περίοδο αυτή να γίνονται όλες οι απαραίτητες εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Κι εξίσου σημαντικό είναι να μπαίνει η γυναίκα σ' αυτή τη νέα φάση της ζωής της χωρίς απογοήτευση, αλλά με αισιοδοξία, όρεξη και δημιουργικά σχέδια.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου