Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2012

ΕΜΦΡΑΓΜΑ - ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ

ΕΜΦΡΑΓΜΑ - ΜΠΑΛΟΝΑΚΙ

Η στεφανιαία νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στη δύση, κι εμφανίζει στην Ελλάδα πάνω από 20.000 ασθενείς ετησίως. Θα πρέπει λοιπόν η ενημέρωση για την πρόληψη της νόσου να γίνει πιο συστηματική, ώστε να μάθουμε ν' αντιμετωπίζουμε εγκαίρως αυτή την ασθένεια του σύγχρονου κόσμου. Παρόλα αυτά, για πάρα πολλούς η στένωση κάποιας ή περισσότερων στεφανιαίων αρτηριών, είναι μία άσχημη πραγματικότητα ή μια επίφοβη πιθανότητα. Η πιο απλή επέμβαση αντιμετώπισής της είναι η αγγειοπλαστική, το λεγόμενο μπαλονάκι, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται σωτήριο για τον ασθενή.
Το μπαλονάκι είναι αυτό ακριβώς που λέει η λέξη: ένα μπαλονάκι, το οποίο εισέρχεται στην αρτηρία που πάσχει, προσαρτημένο σ' ένα οδηγό σύρμα. Φτάνοντας στο σημείο της στένωσης, το επίμηκες αυτό μπαλονάκι φουσκώνει, ανοίγοντας την αρτηρία. Παλιότερα η επέμβαση τελείωνε εκεί. Επειδή όμως σε μεγάλο ποσοστό η αρτηρία μ' αυτόν τον τρόπο ξανακλείνει (επαναστένωση), γύρω από το μπαλονάκι που φουσκώνει στο σημείο υπάρχει πλέον ένας αγγειακός νάρθηκας η stend, ένα μεταλλικό δηλαδή πλέγμα που παραμένει στο σημείο διατηρώντας την αρτηρία ανοιχτή. Για την αποφυγή της επαναστένωσης τα stend αυτά έχουν επικαλυφθεί με ειδικό φάρμακο.
Η αγγειοπλαστική όμως, δεν είναι για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Απευθύνεται είτε σε περιπτώσεις χρόνιας στεφανιαίας στένωσης, είτε επειγόντως σε περιστατικά οξέως εμφράγματος του μυοκαρδίου, αλλά κυρίως για βλάβες που δεν έχουν επεκταθεί σε πολλές αρτηρίες. Εάν η καρδιά εμφανίζει αδυναμία, ή οι στενώσεις είναι πολλαπλές, το by-pass θεωρείται πιο αποτελεσματικό. Παρόλα αυτά, τα στατιστικά δείχνουν ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των επεισοδίων μπορεί να αντιμετωπιστεί με μπαλονάκι, το οποίο είναι αναίμακτο κι επιτρέπει στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του την επόμενη μέρα.
Κάποια άλλα όμως πιο αρνητικά στατιστικά, αποκαλύπτουν ότι μόνο 40 ειδικά εργαστήρια για αγγειοπλαστική λειτουργούν στην Ελλάδα, και μόνο 10 σε 24ωρη βάση. Για άλλη μια φορά, η δημόσια υγεία "θέλει, αλλά δεν μπορεί". Ας ελπίσουμε λοιπόν κάποτε ν' αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς πρόσβαση στη σωτήρια βοήθεια που τους προσφέρει το μπαλονάκι.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου