Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συνήθεις μορφές καρκίνου, πρώτη σε κρούσματα στο γυναικείο πληθυσμό και πρώτη αιτία θανάτου μεταξύ των καρκινοπαθών. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία τα κρούσματα στην Ελλάδα φτάνουν τις 4.500 ετησίως, ενώ μία στις οχτώ γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού. Αναφερόμενοι στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εννοούμε το σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού, ως αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης συγκέντρωσης παθολογικών κυττάρων.


Ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, κι έχει οδηγήσει στην επισήμανση κάποιων παραγόντων που μπορούν ν' αυξήσουν τις πιθανότητες να εμφανιστεί κακοήθης όγκος. Ένας βασικός παράγοντας είναι η κληρονομικότητα. Γυναίκες που έχουν ανάλογο ιστορικό προερχόμενο από συγγενείς πρώτου βαθμού, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο. Η ηλικία είναι ένας άλλος παράγοντας, καθώς η εμφάνιση του καρκίνου του μαστού έχει συσχετιστεί άμεσα με τις ηλικίες 45-55 ετών. Σ' αυτό το πλαίσιο θα πρέπει ν' αναφέρουμε και τις επιπτώσεις των θεραπειών με οιστρογόνα που λαμβάνουν πολλές γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, καθώς η λήψη οιστρογόνων αυξάνει επίσης τις πιθανότητες. Τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και εξ αιτίας της παχυσαρκίας, γεγονός που καθιστά την υπερβολική αύξηση βάρους άλλον ένα επιβαρυντικό παράγοντα. Άλλοι παράγοντες είναι η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, η έκθεση σε ακτινοβολία, καθώς και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών παλαιού τύπου, τα οποία διαθέτουν μόνο οιστρογόνα και όχι προγεστερόνη.

Οι παραπάνω παράγοντες είναι ενδεικτικοί, και δεν μπορούν από μόνοι τους να οδηγήσουν στον καρκίνο, ακόμη κι αν μια γυναίκα συγκεντρώνει πολλούς απ' αυτούς. Απέναντι στα στατιστικά και τις πιθανότητες, το ισχυρότερο όπλο της γυναίκας είναι η πρόληψη. Μέσω της πρόληψης το ποσοστό ανίχνευσης της νόσου στο πρώτο στάδιο φτάνει το 60% στην Ευρώπη. Δυστυχώς, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι 5%. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να εξοικειωθούν οι γυναίκες με την αυτοεξέταση, το υπερηχογράφημα και τη μαστογραφία. Μετά τα 40 όλες οι γυναίκες πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε ενάμιση χρόνο, κι εξ΄ ίσου απαραίτητη είναι η συχνή αυτοεξέταση.

Τα συμπτώματα που μπορεί να σημαίνουν την παρουσία καρκίνου του μαστού είναι ως επί το πλείστον διάφορες αλλαγές στο μαστό όπως εξόγκωση, ευαισθησία και πόνος, αλλαγή του χρώματος ή εκκρίσεις από τη θηλή. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί άμεσα από το γιατρό. Τα συμπτώματα αυτά δεν είναι απαραίτητο να συνοδεύονται από την ύπαρξη κακοήθους όγκου, θα πρέπει όμως να ενημερώνεται άμεσα ο γιατρός για την ύπαρξή τους.

Αν τελικά διαγνωστεί καρκίνος του μαστού, οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι η χειρουργική θεραπεία, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Οι δυνατότητες θεραπείας έχουν βελτιωθεί πολύ και, ειδικά σε περίπτωση πρώιμης διάγνωσης, μπορούν να φτάσουν μέχρι την πλήρη ίαση. Το σημαντικότερο λοιπόν για κάθε γυναίκα είναι να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και ν' απαντήσει έτσι δυναμικά σε μία από τις πιο επιθετικές ασθένειες του σύγχρονου κόσμου.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου