Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ;

ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ;

Μπορεί ο σοφός λαός να λέει ότι η φαλάκρα είναι γοητεία, κανείς όμως δε θέλει να δει τα δικά του μαλλιά ν' αραιώνουν επικίνδυνα. Αυτόν τον καιρό εντείνεται η ανησυχία, καθώς εκτός από τους... κληρονόμους της τριχόπτωσης, ανάλογο πρόβλημα παρουσιάζουν λίγο ως πολύ όλοι. Κι αυτό γιατί το φθινόπωρο είναι η εποχή που τα μαλλιά μας ανανεώνονται, και μεγάλο μέρος των τριχών δίνει τη θέση του σε νέες.

Εκτός όμως από την εποχική τριχόπτωση, που διαρκεί ένα με δύο μήνες και δε χρειάζεται να μας απασχολεί, η απώλεια των μαλλιών μπορεί να προκύψει κι εκτός προγράμματος. Πολλά μπορούν να την προκαλέσουν, κι ένα βασικό αίτιο είναι το στρες. Η αγχωτική καθημερινότητα, τα άλυτα ζητήματα που μας βασανίζουν και η ψυχική κατάπτωση σε συνδυασμό με τη σωματική υπερκόπωση, όλα αυτά αποτελούν τις κυρίαρχες αιτίες που τα μαλλιά μας χάνουν τη δυναμή τους και πέφτουν. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει κι ένα πρόσφατο τραυματικό γεγονός, μία δυσάρεστη περιπέτεια που σημάδεψε το συναισθηματικό μας κόσμο.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που προκαλεί την τριχόπτωση είναι η κακή κι ελλειπής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή. Έχει αποδειχθεί ότι μετά από εξαντλητικές δίαιτες, που στερούν από τον οργανισμό βασικές βιταμίνες και μέταλλα, τα μαλλιά χάνουν τη ζωντάνια τους και η τριχόπτωση είναι συχνά εμφανής.

Στις γυναίκες, το πρόβλημα μπορεί να είναι και ορμονικό. Σε μία εγκυμοσύνη για παράδειγμα, πολύ συχνά παρατηρούμε λιγότερο ή περισσότερο έντονη τριχόπτωση. Το ίδιο και στην εμμηνόπαυση. Άλλη αιτία που αφορά κυρίως τις γυναίκες, είναι η ταλαιπωρία των μαλλιών με συχνές αλλαγές χρωμάτων, ντεκαπάζ, περμανάντ, καθώς και με το καθημερινό πιστολάκι.

Δεν υπάρχει έτοιμη λύση, ούτε... μαγικό ραβδάκι που θα συγκρατήσει τα μαλλιά στη θέση τους. Σίγουρα ο δερματολόγος μπορεί να βοηθήσει σε κάποιες περιπτώσεις. Μία ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά, αυγά, ψάρι, δημητριακά καθώς και μαγιά μπύρας μπορεί επίσης να κάνει τη διαφορά. Τέλος, όσον αφορά τα ζητήματα άγχους, αυτά θα πρέπει να τα παλέψουμε με θετική σκέψη κι επιτρέποντας πάντα στον εαυτό μας να απολαύσει καθημερινά κάποιες στιγμές χαλάρωσης.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου