Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ;
Όμορφες εικόνες από φεγγαρόλουστες ακροθαλασσιές, τρομακτικά κυνηγητά μέσα σε σκοτεινούς διαδρόμους και πτώσεις σε απύθμενους γκρεμούς. Κάθε όνειρο είναι μια πλημμύρα εικόνων και συναισθημάτων, που μας μεταφέρει για λίγο σ' έναν άλλο κόσμο, άλλοτε όμορφο κι άλλοτε άσχημο κι επικίνδυνο. Τι είναι τελικά αυτά τα περίεργα ταξίδια του μυαλού;
Ο ανθρώπινος πολιτισμός προσπαθεί ν' απαντήσει σ' αυτό το ερώτημα από τις απαρχές του. Οι μαρτυρίες για χρήση κι εξήγηση των ονείρων ξεκινούν από την αρχαία Αίγυπτο, και φτάνουν ως την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου τα όνειρα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις μαντείες και καθόριζαν την πολιτική ζωή. Πάντοτε τα όνειρα, καλυμμένα μ' ένα πέπλο μυστηρίου, προκαλούσαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια. Καθώς λοιπόν σήμερα διαθέτουμε την ανάλογη τεχνολογία, έχουμε καταφέρει να τα πλησιάσουμε λίγο περισσότερο.
Οι επιστήμονες, αναφερόμενοι στα όνειρα, μιλούν για το REM (rapid eye movement), μία κατάσταση στην οποία ερχόμαστε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του ύπνου μας. Τα μάτια κινούνται γρήγορα και το σώμα ακινητοποιείται. Τότε είναι που βλέπουμε τα όνειρα, αυτές τις έγχρωμες ή μη παραστάσεις που πηγάζουν από τις εμπειρίες και τα συναισθήματά μας, και που πολλές φορές εκφράζουν βαθύτερες ελπίδες, ανησυχίες και φόβους μας. Ακόμη κι αν δεν τα θυμόμαστε, όλοι μας βλέπουμε όνειρα.

Η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο, ώστε λέγεται ότι στο μέλλον θα μπορούμε να έχουμε κάποιες απεικονίσεις των ονείρων μας σε οθόνες.
Ενώ όμως η έρευνα προχωρά, όσο λεπτομερειακά κι αν εξετάζεται η εγκεφαλική λειτουργία την ώρα του ονείρου, ο άνθρωπος συνεχίζει να νιώθει το ίδιο ευάλωτος απέναντι σ' έναν εφιάλτη, το ίδιο αγχωμένος καθώς ονειρεύεται μία καταστροφή, και το ίδιο ευτυχής και γαληνεμένος όταν ακροπατά σε κάτασπρα σύννεφα, ή σ' ένα μυρωδάτο λεμονόδασος. Τα όνειρά μας, μας αντιπροσωπεύουν. Πλάθονται από τα καθημερινά, έντονα συναισθήματά μας, και τρέφονται από αυτά, γεμίζοντας τον ύπνο μας εικόνες. Όσο λοιπόν οι επιστήμονες τα διερευνούν, ας αρκεστούμε στο ν' απολαύσουμε αυτόν το διαφορετικό κόσμο που απλώνεται μπροστά μας τη νύχτα. Ακόμη κι όταν είναι τρομακτικός ή δυσάρεστος, σίγουρα μας ταξιδεύει.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου