Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ

Η προστατίτιδα είναι μία πάθηση διαφορετική από την υπερτροφία του προστάτη, και προσβάλει ως επί το πλείστον νεαρούς άνδρες πριν τα 50. Οφείλεται σε μία φλεγμονή στον προστάτη, η οποία προκαλείται από κάποιο μικρόβιο που εγκαθίσταται εκεί. Η προστατίτιδα είναι επώδυνη, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν ο ασθενής επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του και ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του.
Οι δύο βασικές μορφές προστατίτιδας είναι η οξεία μικροβιακή και η χρόνια μικροβιακή προστατίτιδα. Στην πρώτη περίπτωση, τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα και έντονα. Ο ασθενής ανεβάζει υψηλό πυρετό που συνοδεύεται από ρίγη, έχει πόνους χαμηλά στην πλάτη και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθώς και συχνουρία με πόνο κατά την ούρηση. Πιθανό είναι να τον ταλαιπωρήσουν και διάσπαρτοι πόνοι σε όλο το σώμα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός χορηγεί αντιβίωση για τέσσερεις τουλάχιστον εβδομάδες, πιθανότατα και κάποιο αναλγητικό. Σε περίπτωση που ο πυρετός δεν πέφτει, ίσως χρειαστεί η νοσηλεία του ασθενή για να του χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση. Η συνέπεια του ασθενή στη θεραπεία που προτείνεται είναι απαραίτητη καθώς πολλές φορές, μία οξεία προστατίτιδα που δεν θεραπεύτηκε σωστά οδηγεί σε χρόνια προστατίτιδα.
Στην περίπτωση της χρόνιας προστατίτιδας, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, και μπορεί να εμφανίζονται κατά καιρούς και να εξασθενούν. Κάποια από αυτά είναι η δυσκολία και ο πόνος κατά την ούρηση, ο ερεθισμός της ουρήθρας καθώς και επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή του ασθενούς, αφού η στύση και η εκσπερμάτιση συνοδεύονται από ενοχλήσεις και πόνο. Όταν βλέπουμε αυτά τα σημάδια να επιμένουν πρέπει να συμβουλευόμαστε άμεσα κάποιο γιατρό, ο οποίος θα κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και θα προτείνει τη χορήγηση αντιβίωσης που μπορεί να διαρκέσει ως και 6 εβδομάδες.
Δεν πρέπει λοιπόν σε καμία περίπτωση να παραμελούμε τέτοιου είδους ενοχλήσεις, καθώς οι μολύνσεις του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος μπορούν εύκολα να επιδεινωθούν. Μία χρόνια προστατίτιδα θεραπεύεται ικανοποιητικά με αντιβίωση, αν όμως μείνει χωρίς θεραπεία θα ταλαιπωρήσει σημαντικά τον ασθενή, αυξάνοντας ακόμη και τις πιθανότητες ν' αναπτυχθεί καρκίνος στην περιοχή.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου