Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

Έχει ονομαστεί "τροφή των Θεών". Έχει εμπνεύσει λογοτέχνες και τραγουδοποιούς. Έχει αναπτύξει γύρω της μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον κόσμο. Ο λόγος φυσικά για την "πρώτη μας αγάπη και παντοτινή", τη σοκολάτα. Θα μπορούσαμε να γράφουμε πραγματείες επί πραγματειών για τα διάφορα είδη και τον τρόπο κατανάλωσής της, αλλά ας επικεντρωθούμε σε κάτι επίσης ουσιαστικό: το αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας.
Ξεκινώντας, θα πρέπει να κάνουμε ένα σημαντικό διαχωρισμό. Από τη μία η μαύρη σοκολάτα, χωρίς δηλαδή την προσθήκη γάλακτος και με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, και από την άλλη τα διάφορα σοκολατένια σκευάσματα γάλακτος. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε μία καθαρή πηγή θρεπτικών συστατικών, ενώ στη δεύτερη αμφιβόλου θρεπτικής αξίας σοκολάτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Αναφέροντας λοιπόν παρακάτω κάποιες θετικές επιδράσεις τις σοκολάτας, θα κάνουμε λόγο για τη μαύρη σοκολάτα και όχι τη γάλακτος, καθώς ιατρικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το γάλα λειτουργεί αρνητικά στη διαδικασία απορρόφησης από τον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών.
Μία από τις ευεργετικές ιδιότητες του κακάο, είναι η προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Οι πολυφαινόλες, οι οποίες βρίσκονται σε σημαντικά ποσοστά περιεκτικότητας στη σοκολάτα, δρουν ενάντια στην υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων βοηθώντας στην πρόληψη της θρόμβωσης. Στα καρδιακά νοσήματα βοηθά και το μαγνήσιο. Επίσης, εντοπίζεται η θετική επίδραση της σοκολάτας στο πρόβλημα της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το κακάο αυξάνει την καλή χοληστερόλη και μειώνει την κακή, επιδρώντας έτσι σημαντικά στη μείωση της πίεσης σε περίπτωση υπέρτασης.
Ακόμη, έχει επισημανθεί από τους επιστήμονες η αντικαρκινική δράση της σοκολάτας. Μία εξειδικευμένη έρευνα απέδειξε ότι μία ουσία που περιέχεται στο κακάο έχει την ικανότητα να αναστέλλει την επέκταση των καρκινικών κυττάρων. Αντίστοιχες έρευνες έδειξαν ότι οι χρόνιοι καταναλωτές σοκολάτας ζουν περισσότερο, ως αποτέλεσμα της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της "τροφής των Θεών". Άλλες θρεπτικές ουσίες όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, οι υδατάνθρακες και οι διάφορες βιταμίνες, επεκτείνουν τις θετικές επιδράσεις της σοκολάτας.
Καταλήγοντας δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε άλλη μία βασική ευεργετική ιδιότητα της σοκολάτας: Μας ανεβάζει! Ουσίες όπως το μαγνήσιο και η θεοβρωμίνη είναι ανάλογες με αυτές των οπιούχων, κι αυτό εξηγεί την ευθυμία που νιώθει κανείς όταν απολαμβάνει το γευστικό αυτό θαύμα. Προσοχή όμως, καθώς οι γιατροί προειδοποιούν: καμία απόλαυση δεν κάνει καλό, όταν το παρακάνουμε! 

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου