Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2012

ΙΚΤΕΡΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

 ΙΚΤΕΡΟΣ ΣΤΑ ΜΩΡΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Ο ίκτερος που εμφανίζεται στα μωρά λέγεται νεογνικός ίκτερος και είναι αρκετά συνήθης, καθώς εμφανίζεται σε ένα ποσοστό 40-50% στα νεογέννητα. Οφείλεται στην αύξηση της χολερυθρίνης στο αίμα, μίας ουσίας που όταν συγκεντρώνεται δυσκολεύει το ανώριμο ακόμη συκώτι του βρέφους να την επεξεργαστεί.
Ο ίκτερος μπορεί πολύ εύκολα ν' αναγνωριστεί, καθώς το βασικό του σύμπτωμα είναι η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος του μωρού. Η υπερβολική ποσότητα χολερυθρίνης στο αίμα, δίνει στο δέρμα ένα χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα. Το κιτρίνισμα ξεκινά από το κεφάλι, και όσο τα επίπεδα χολερυθρίνης αυξάνονται, επεκτείνεται στο υπόλοιπο σώμα και τα πόδια. Επίσης, κιτρινίζει και το ασπράδι του ματιού.
Διάφοροι παράγοντες μπορεί ν' αυξήσουν τις πιθανότητες ενός μωρού να πάθει ίκτερο. Η καθυστέρηση και η μη επαρκής σίτηση του βρέφους είναι ένας απ΄αυτούς, όπως και η επαφή του παιδιού με ναφθαλίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμόλυση. Ίκτερο επίσης μπορεί να προκαλέσει μία κατα τ΄ άλλα αβλαβής ουσία που περιέχεται στο μητρικό γάλα, αλλά και η ασυμβατότητα της ομάδας αίματος της μητέρας με του παιδιού.
Ο φυσιολογικός νεογνικός ίκτερος που δεν είναι έντονος και δεν παρουσιάζει επιπλοκές, συχνά περνάει μόνος του κατά την 7η - 10η μέρα. Παρόλα αυτά, υπάρχει μία μέθοδος με την οποία επιτυγχάνεται η μείωση της συγκέντρωσης χολερυθρίνης στο αίμα. Η μέθοδος αυτή είναι η φωτοθεραπεία. Το μωρό εκτίθεται γυμνό με καλυμμένα μάτια στο έντονο φως μίας λάμπας φθορίου. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό το ψυχρό λευκό ή μπλε φως βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση του ίκτερου.
Στη σπάνια περίπτωση που τα επίπεδα της χλωρερυθρίνης αυξηθούν υπερβολικά, μπορεί το βρέφος να παρουσιάσει έντονο ίκτερο. Τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επηρεαστεί ο εγκέφαλος προκαλώντας διάφορα κινητικά και νοητικά προβλήματα στο παιδί. Γι' αυτόν το λόγο απαιτείται μία πιο δραστική αντιμετώπιση της πάθησης, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την αφαιμαξομετάγγιση. Κατά τη διαδικασία αυτή, το αίμα του μωρού αντικαθίσταται σταδιακά από νέο αίμα, με αποτέλεσμα η χολερυθρίνη να μειώνεται άμεσα.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου