Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Καθώς πλησιάζει η βαρυχειμωνιά, οι μαμάδες εκπέμπουν SOS. Από ποιές ασθένειες είναι πιθανό να ταλαιπωρηθούν οι μπόμπιρες, και τι μπορούμε να κάνουμε για ν΄ αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά τους συμπτώματα;
Πολύ συχνές είναι οι εξανθηματικές νόσοι όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η ανεμοβλογιά. Η ιλαρά ξεκινά με πυρετό, καταρροή και κόκκινα μάτια. Στη συνέχεια εμφανίζονται κόκκινα εξανθήματα, τα οποία φεύγουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Η ερυθρά έχει παρόμοια συμπτώματα, καθώς και διόγκωση των λεμφαδένων και πόνο στις αρθρώσεις. Και στις δύο περιπτώσεις η ασθένεια αντιμετωπίζεται με ξεκούραση, αντιπυρετικά και πολλά υγρά για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.
Άλλη μία ασθένεια που παρουσιάζει εξάνθημα είναι η οστρακιά. Εμφανίζεται πιο σπάνια και θέλει μεγαλύτερη προσοχή στην αντιμετώπισή της. Το εξάνθημα συνοδεύεται από πυρετό, αλλά πιθανά συμπτώματα είναι και ο πόνος στην κοιλιά και ο εμετός. Επίσης, οι αμυγδαλές είναι κόκκινες και διογκωμένες. Ο γιατρός μας θα μας κατατοπίσει για το αντιβιοτικό που πρέπει να δώσουμε στο παιδί σε συνδυασμό με το αντιπυρετικό. Το παιδί όσο είναι άρρωστο θα πρέπει ν' αποφεύγει την επαφή με παιδιά, και ιδιαίτερα με βρέφη.
Στην περίπτωση της ανεμοβλογιάς, τα εξανθήματα εμφανίζονται σχεδόν αμέσως μετά τον πυρετό, και μπορεί να συνοδεύονται από ρινίτιδα και πονόλαιμο. Τα εξανθήματα αυτά προκαλούν έντονη φαγούρα, γι' αυτό θα ήταν καλό να προμηθευτούμε κάποια ειδική λοσιόν για την καταπολέμησή της. Για τον πυρετό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντιπυρετικά παρακεταμόλης, ενώ υπάρχει κι ένα ειδικό φάρμακο για την ανεμοβλογιά (ακυκλοβίρη) σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.
Τέλος, η παρωτίτιδα, είναι οι γνωστές μας μαγουλάδες. Το παιδί που έχει μαγουλάδες θα παρουσιάσει πρήξιμο στους αδένες στο πίσω μέρος του σαγονιού, που συνοδεύεται με πόνο όταν ανοίγει το στόμα του και όταν καταπίνει. Δε χρειάζεται αντιβίωση, αλλά το αντιπυρετικό είναι απαραίτητο, καθώς και η αποφυγή των όξινων τροφών που εντείνουν τον ερεθισμό της παρωτίδας.
Οι παραπάνω είναι κάποιες από τις ασθένειες που προσβάλλουν τις παιδικές ηλικίες. Στην εποχή μας βέβαια διατίθενται εμβόλια που προλαμβάνουν την εμφάνισή τους. Παρόλα αυτά, οι παρούσες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες έχουν αποκλείσει τεράστιο μέρος του πληθυσμού από το δημόσιο σύστημα υγείας, γυρνώντας μας πολλά χρόνια πίσω. Καλή δύναμη λοιπόν στους γονείς και τα αρρωστούλικα πιτσιρίκια.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου