Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ

Όσο πλησιάζει η μέρα των Χριστουγέννων, η πιο μεγάλη γιορτή του Χριστιανισμού, νιώθουμε όλο και περισσότερο την ανάγκη να εκφράσουμε τη χαρά μας προσφέροντας δώρα στα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και στολίζοντας το σπίτι και το χώρο δουλειάς μας. Η γιορτινή διακόσμηση φτάνει στο αποκορύφωμά της με το κεντρικό σύμβολο των Χριστουγέννων, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τι ακριβώς συμβολίζει όμως το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, και γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτινής ατμόσφαιρας;
Την προέλευσή του μπορούμε να την εντοπίσουμε στον 8ο μ.Χ αιώνα, όταν ο Άγιος Βονιφάτιος το θέσπισε ως σύμβολο των Χριστουγέννων, αλλά και πολύ νωρίτερα όταν στο βάθος των αιώνων ο στολισμός του δέντρου σχετιζόταν με τη λατρεία του Σατούρνου. Στην Ελλάδα πάντως, που το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ήρθε με τους Βαυαρούς και το βασιλέα Όθωνα το 1833, μπορούμε να εντοπίσουμε έναν πρόγονο στις παραδόσεις της Βορείου Ελλάδος. Πρόκειται για το Χριστόξυλο, ένα μεγάλο κούτσουρο που έκοβαν στα χωριά και το οποίο έκαιγε για 12 ημέρες, από τα Χριστούγεννα ως τα Φώτα, στέλνοντας συμβολικά τη ζεστασιά του στη φάτνη του Χριστού.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί βασικό στοιχείο του γιορτινού στολισμού, καθώς συμβολίζει τη χαρά τόσο των ανθρώπων όσο και της φύσης για τη γέννηση του Χριστού. Αρχικά τα στολίδια του δέντρου ήταν κυρίως τρόφιμα και ρούχα, είδη δηλαδή απολύτως απαραίτητα και πολύτιμα για την εποχή. Στις μέρες μας είναι καθαρά διακοσμητικά αντικείμενα, που διατηρούν όμως το συμβολισμό της προσφοράς των δώρων στο Χριστό από τους 3 μάγους. Τον ίδιο συμβολισμό έχει και το έθιμο της τοποθέτησης κάτω από το δέντρο των δώρων της οικογένειας. Στην κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δέντρου υπάρχει ένα λαμπερό αστέρι, που συμβολίζει το άστρο της Βηθλεέμ. Τέλος, στη βάση του βρίσκεται ένα μικρό ομοίωμα της φάτνης στην οποία γεννήθηκε το θείο Βρέφος.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο λοιπόν, δεν προσφέρει μόνο την ομορφιά και τη ζεστασιά στο χώρο μας κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά εκφράζει απόλυτα και την ευτυχία που επικρατεί στο χριστιανικό κόσμο για τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου