Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΚΕΡ

ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΚΕΡ

Το πόκερ, ίσως το δημοφιλέστερο παιχνίδι τράπουλας παγκοσμίως, είναι γνωστό σε δύο κυρίως παραλλαγές: το κλασικό "5 Card Draw" και το "Texas hold' em". Και οι δύο αυτοί τύποι έχουν κοινό στόχο, που είναι ο σχηματισμός του καλύτερου "χεριού", ενός δηλαδή από τους συνδυασμούς 5 χαρτιών που προβλέπονται από τους κανονισμούς του πόκερ. Τα "χέρια" αυτά κατατάσσονται σε αύξουσα σειρά αξίας από κάτω προς τα πάνω, όποιο δηλαδή είναι πιο πάνω στη λίστα είναι πιο δυνατό από το κατώτερο σε αυτήν. Η λίστα των συνδυασμών είναι η εξής:

 1. Royal flush: Το πιο δυνατό χαρτί. Άσσος, ρήγας, ντάμα, βαλές και 10άρι του ίδιου είδους (π.χ καρδιά)
 2. Straight flush: Συνδυασμός της Κέντας με το Flush. 5 φύλλα του ίδιου είδους, που σχηματίζουν αριθμητική σειρά (π.χ άσσος καρό, 2άρι καρό, 3άρι καρό, 4άρι καρό, 5άρι καρό)
 3. 4 of a kind: 4 όμοιες κάρτες (π.χ 4 βαλέδες)
 4. Full House: Το φουλ σχηματίζεται όταν έχουμε 3 όμοιες κάρτες που συνοδεύονται από ένα ζευγάρι άλλων όμοιων καρτών (π.χ φουλ του άσσου με 6άρια: 3 άσσοι και 2 6άρια)
 5. Flush: Και οι 5 κάρτες είναι του ίδιου είδους (π.χ άσσος καρό, 5άρι καρό, βαλές καρό, 9άρι καρό, ντάμα καρό)
 6. Straight: Η λεγόμενη "κέντα". Όταν τα 5 φύλλα σχηματίζουν αριθμητική σειρά (π.χ άσσος-2άρι-3άρι-4άρι-5άρι)
 7. 3 of a kind: Τρεις όμοιες κάρτες (π.χ τρία 9άρια)
 8. Two Pair: Δύο ζευγάρια όμοιων καρτών (π.χ δύο 4άρια και δύο άσσοι)
 9. Pair: Ζευγάρι όμοιων καρτών (π.χ δύο 9άρια)
 10. High Card: Κερδίζει όταν κανένας παίκτης δεν έχει σχηματίσει συνδυασμό, και κάποιος έχει στο χέρι του το πιο δυνατό χαρτί στο τραπέζι (π.χ Άσσος)

  Συντάκτης: Α. Γ.


Στο Texas Hold' em, μοιράζονται στους παίκτες από δύο κάρτες, και στο τραπέζι πέφτουν σταδιακά 5 κάρτες. Οι πέντε αυτές κάρτες είναι κοινές για τους παίκτες, οι οποίοι πρέπει να τις συνδυάσουν με αυτές που κρατούν στο χέρι τους, για να σχηματίσουν κάποιον από τους παραπάνω συνδυασμούς. Κατά τη διάρκεια της αποκάλυψης των πέντε καρτών οι παίκτες ποντάρουν, ανάλογα με τη δύναμη των φύλλων τους αλλά και τη στρατηγική τους. Ο πιο δυνατός συνδυασμός στο τέλος του γύρου κερδίζει και παίρνει το pot, το σύνολο δηλαδή των πονταρισμένων χρημάτων.
Στο Five Card Draw, οι παίκτες παίρνουν από 5 κάρτες και δεν υπαρχουν κοινές κάρτες στο τραπέζι. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα ν' αντικαταστήσουν οι παίκτες όσες κάρτες θέλουν από αυτές που τους έχουν μοιραστεί. Μετά τα πονταρίσματα και τις διάφορες κινήσεις "μπλόφας" και στρατηγικής, οι παίκτες φανερώνουν τις κάρτες τους και αυτός με το δυνατότερο συνδυασμό κερδίζει.
Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ο κάθε παίκτης μπορεί να κάνει "check" εάν δεν υπάρχει άλλο ποντάρισμα, να συνεχίσει δηλαδή το παιχνίδι, να κάνει "call" εάν υπάρχει ποντάρισμα σε εκκρεμότητα, ποντάροντας κι αυτός το ανάλογο ποσό, ή να κάνει "fold", το λεγόμενο πάσο, διακόπτοντας τη συμμετοχή του στο γύρο. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να μεγαλώσει το ποσό που ποντάρεται ("bet").
Εκτός των δύο παραπάνω παραλλαγών υπάρχουν πολλές ακόμη, η ιεραρχία όμως των συνδυασμών διατηρείται όπως και οι κινήσεις που μπορούν να κάνουν οι παίκτες. Το πόκερ απαιτεί ευστροφία, στρατηγική αλλά και ικανότητα διαχείρισης και απόκρυψης των συναισθημάτων. Σίγουρα είναι ένα παιχνίδι για γερά νεύρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου