Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΙ

Κακάσχημα, βρωμερά πλάσματα, με στραβά πόδια, σακατεμένες πλάτες, λιγδιασμένα μαλλιά κι αλλήθωρα μάτια. Μικρά, πονηρά δαιμόνια που λέγεται ότι κάποτε ήταν άνθρωποι που πέθαναν αβάφτιστοι στο δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων, ή αυτοκτόνησαν την ίδια περίοδο. Αυτοί είναι οι καλικάντζαροι, που όλο το χρόνο ζουν υπογείως πριονίζοντας το Δέντρο που κρατά τη γη, ώσπου να τη ρίξουν. Όμως ξαφνικά, την παραμονή των Χριστουγέννων κι ενώ το πριόνισμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι μυρωδιές από τις κουζίνες των νοικοκυρών τους ανοίγουν τόσο την όρεξη, ώστε παρατάνε το πριόνισμα κι εγκαταλείπουν τον κάτω κόσμο ανεβαίνοντας στη γη.
Από την παραμονή των Χριστουγέννων ξεκινούν λοιπόν τα πειράγματα, οι σκανταλιές και οι καταστροφές των καλικαντζάρων, που διαρκούν ως την ημέρα των Φώτων. Τότε βαπτίζεται το νερό που κατά τη διάρκεια του Δωδεκαημέρου είναι αβάπτιστο, κι έτσι ο Άδης ξανακλείνει και οι καλικάντζαροι επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο. Εκεί ανακαλύπτουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν το πριόνισμα απ' την αρχή, καθώς το Δέντρο της γης έχει ανανεωθεί.
Οι ζημιές που κάνουν οι καλικάντζαροι όσο μένουν στη γη είναι πάρα πολλές και διαφορετικές στα διάφορα μέρη στην Ελλάδα. Κάθονται πάνω στους ώμους των ανθρώπων που συναντούν και τους απειλούν, πειράζουν τις κακές νοικοκυρές καταστρέφοντας τα πλεκτά και τα φαγητά τους, πηδούν από στέγη σε στέγη σπάζοντας κεραμίδια, και δεν παραλείπουν να καταστρέφουν, να λερώνουν αλλά και να... απελευθερώνουν δυσάρεστα αέρια όπου βρεθούν. Η συμπεριφορά τους μας παραπέμπει έντονα στους Σατύρους των αρχαίων Διονυσίων, απ' όπου σίγουρα αντλεί η σημερινή παράδοση.
Οι άνθρωποι επιστρατεύουν ένα σωρό μέσα για να διώξουν τους καλικάντζαρους. Από την επανάληψη του Πάτερ Ημών μέχρι το κρέμασμα μαχαιριών και άλλων αντικειμένων πίσω από την πόρτα, δεκάδες πρακτικές εφαρμόζονται με λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Το πιο ισχυρό όπλο όμως είναι σίγουρα ο αγιασμός, τον οποίο τα πονηρά και λαίμαργα αυτά τερατάκια φοβούνται πάρα πολύ. Ας εξοπλιστούμε λοιπόν όλοι για να περισώσουμε ο, τι μπορέσουμε τη φετινή χρονιά από τη μανία των διαβολικών καλικαντζάρων.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου