Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Το έθιμο της βασιλόπιτας έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώς πρόδρομοι της βασιλόπιτας εντοπίζονται στα Ρωμαϊκά Σατουρνάλια, αλλά και τις διάφορες αρχαιοελληνικές γιορτές που σχετίζονταν με τον "εορταστικό άρτο", όπως τα Θεσμοφόρια και τα Θαλύσια. Μέσω των φράγκων το κόψιμο της βασιλόπιτας απέκτησε τον τυχερό χαρακτήρα του με την τοποθέτηση ενός κέρματος στο εσωτερικό της, και με τη μορφή αυτή το έθιμο διατηρήθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα όμως η προέλευση της βασιλόπιτας σχετίζεται και με ένα περιστατικό της Χριστιανικής ιστορίας.
Λέγεται ότι τον 4ο αιώνα μ.Χ, ο επίσκοπος Καισαρείας Μέγας Βασίλειος δέχθηκε την απειλή του Επάρχου της Καππαδοκίας ότι αν δεν του παραδώσει τα πλούτη της πόλης θα τη λεηλατούσε. Τότε ο Βασίλειος κάλεσε όλο το λαό να παραδώσει ό,τι πολύτιμο είχε, για να σωθεί η πόλη. Όταν μετά από θαύμα (ή κατ' άλλους αλλαγή στρατηγικής του Επάρχου) τα στρατεύματα αποχώρησαν, ο Βασίλειος διέταξε να ζυμωθούν ψωμάκια μέσα στα οποία τοποθετήθηκαν τα πολύτιμα αντικείμενα και μοιράστηκαν στην πρωινή λειτουργία.
Σήμερα το έθιμο της βασιλόπιτας διατηρείται σε όλη την Ελλάδα σε διάφορες παραλλαγές. Αλλού η Βασιλόπιτα είναι κέικ, αλλού ψωμί σαν το Χριστόψωμο κι αλλού πίτα με φύλλο και αλμυρή γέμιση. Παντού όμως ένα φλουρί ή κάποιο άλλο τυχερό αντικείμενο περιμένει τον ευνοημένο της βραδιάς που θα κρατήσει την τύχη στο τσεπάκι του για όλη τη χρονιά.
Μία συνταγή που βρίσκεται αρκετά κοντά στην παραδοσιακή Βασιλόπιτα είναι η εξής:
  1. 250 γρ. βούτυρο
  2. 8 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
  3. 900 γρ. αλεύρι
  4. 500 γρ. ζάχαρη
  5. Το χυμό από 6-7 πορτοκάλια
  6. 100 γρ. κονιάκ
  7. 1 κουταλάκι σόδα μαγειρική
  8. 1 κουταλάκι ξύσμα πορτοκαλιού
  9. 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
  10. Ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

- Χτυπάμε το βούτυρο σ' ένα μπολ μέχρι ν΄ αφρατέψει
- Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο βούτυρο
- Προσθέτουμε το κονιάκ
- Χτυπάμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα κι όταν αφρίσουν τα προσθέτουμε στο μείγμα
- Χτυπάμε τα ασπράδια του αυγού μέχρι να γίνουν μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας καλά. Προσθέτουμε επίσης το μπέικιν και το ξύσμα.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα προσθέτοντας λίγο-λίγο το αλεύρι.

Βάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Είναι έτοιμο όταν βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και βγαίνει καθαρό. Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με αμύγδαλα, σπόρους από ρόδι και ό,τι άλλο θέλουμε. Καλή χρονιά!


Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου