Τρίτη, 25 Δεκεμβρίου 2012

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

 ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

Οι πρώτοι αναχωρητές εγκαταστάθηκαν στη χερσόνησο του Άθωνα τον 9ο αιώνα. Κορυφαία μορφή ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης, ο οποίος ίδρυσε την ιστορική μονή της Μεγίστης Λαύρας. Έκτοτε το Άγιον Όρος έχει αναδείξει μεγάλες μορφές του σύγχρονου μοναχισμού, όπως το γέροντα Παΐσιο και το γέροντα Πορφύριο. Οι 20 μονές του Αγίου Όρους λειτουργούν με κοινοβιακό σύστημα, στο οποίο δεν υπάρχει καμίας μορφής ατομική περιουσία, και η τράπεζα είναι κοινή. Όλα τα μοναστήρια διαθέτουν επίσης ανεκτίμητης αξίας κειμήλια και ιερά λείψανα, καθώς και πλούσιες βιβλιοθήκες.
Το Αγιον Όρος ακολουθεί τη βυζαντινή ώρα. Ο Αγιορείτης μοναχός ξυπνά μέσα στη νύχτα για να πάει στο Ναό, όπου πραγματοποιείται η καθημερινή ακολουθία. Στις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώνεται η θεία λατρεία, και ακολουθεί η τράπεζα με το ιδιαίτερο τυπικό της. Ο Αναγνώστης διαβάζει ένα ιερό ανάγνωσμα όσο οι υπόλοιποι τρώνε, και η διάρκεια της τράπεζας είναι συγκεκριμένη. Στη συνέχεια κάθε μοναχός πηγαίνει στο διακόνημά του, δηλαδή στην ιδιαίτερη ασχολία του. Κάποιες ασχολίες είναι αυτή του κηπουρού, του μάγειρα, του εκκλησιαστικού, και του αρχοντάρη που υποδέχεται τους φιλοξενούμενους.
Με τη δύση του ηλίου, οι μοναχοί επιστρέφουν στο Ναό για την ακολουθία του Εσπερινού και του Απόδειπνου. Στη συνέχεια αποσύρονται στα κελιά τους, όπου ο καθένας έχει να ασχοληθεί με τον προσωπικό του κανόνα, το σύνολο δηλαδή των ασκητικών καθηκόντων του. Τα καθήκοντα αυτά, που περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό από μετάνοιες, ανάγνωση πνευματικών κειμένων και νοερά προσευχή, είναι ο δρόμος του μοναχού προς την ένωση με το Θείο.
Ο επισκέπτης του Αγίου Όρους θα ζήσει μια πραγματική μετάβαση στο χώρο και το χρόνο, καθώς θα μεταφερθεί στην εποχή του Βυζαντίου. Θα εντυπωσιαστεί από τη μοναστηριακή αρχιτεκτονική αλλά και από το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χερσονήσου, που συγκεντρώνει μοναδικά είδη ζώων και φυτών. Τέλος, θα ζήσει στο κοινόβιο την εμπειρία της αυθεντικής μοναχικής ζωής και θα δεχτεί πολύτιμα πνευματικά ερεθίσματα που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου