Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ

 ΑΪ ΒΑΣΙΛΗΣ
Είναι αναμφισβήτητα ο αγαπημένος ήρωας μικρών αλλά και μεγάλων, που κάθε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά περιμένουν με αγωνία να ξημερώσει για να τρέξουν στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και να βρουν το δώρο τους. Είτε από την Καισαρεία είτε από το Βόρειο Πόλο, ο Άγιος Βασίλης καταφέρνει κάθε χρόνο να κάνει το γύρο του κόσμου και να μοιράσει σε όλα τα καλά παιδιά τα δώρα τους. Μερικές φορές μάλιστα, φέρνει δώρα και σε... μεγάλους που του έστειλαν γράμμα, και που δε λένε να μεγαλώσουν.
Ο Άγιος Βασίλης είναι για τους Χριστιανούς ο Μέγας Βασίλειος της Καππαδοκίας, ένας άνθρωπος που έζησε τον 4ο αιώνα και θεωρείται ο δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα δυτικά πρότυπα, δημιουργήθηκε η σημερινή του εικόνα, ενός ευγενικού χοντρούλη με κόκκινη στολή, κάτασπρα μαλλιά και πλούσια άσπρη γενειάδα. Διαλέγει σε κάθε σπίτι την καλύτερη είσοδο (προτιμά βέβαια τις καμινάδες), και τρυπώνει στο σαλόνι κάθε καλού παιδιού για να του αφήσει το δώρο του. Έπειτα, τρώει ένα, άντε δύο κουλουράκια από το τραπέζι, πίνει λίγο γάλα, και φεύγει για το επόμενο σπίτι, οδηγώντας το ιπτάμενο έλκηθρό του με τους ταράνδους.
Στόχος του Άγιου Βασίλη είναι να φέρει σε κάθε παιδί ακριβώς αυτό που του ζήτησε. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρνει πάντα, σίγουρα προσπαθεί να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι. Τα γράμματα όμως που δέχεται είναι εκατομμύρια! Κάποια από τα πιο διάσημα δώρα είναι τα ποδήλατα, οι κούκλες και τα αυτοκινητάκια. Στις μέρες μας βέβαια πολύ συχνά τα παιδιά ζητάνε ηλεκτρονικά παιχνίδια ή υπολογιστές. Εκτός όμως από τα υλικά αντικείμενα, ο Άγιος Βασίλης καλείται να χαρίσει στα παιδιά και άλλα πράγματα που του είναι πολύ πιο δύσκολο να βρει, όπως για παράδειγμα ένα αδελφάκι.
Ο Άγιος Βασίλης είναι για τα παιδιά το κίνητρο για να φέρονται σωστά, και η ελπίδα για την επιβράβευση των καλών τους τρόπων. Είναι η προσωποποίηση της καλοσύνης, της ειρήνης, της προσφοράς και της πανανθρώπινης ισότητας. Για όσους λοιπόν πιστεύουν ακόμη και σήμερα σ' αυτές τις αξίες, ο Άγιος Βασίλης υπάρχει.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου