Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το ηλιακό σύστημα είναι στην ουσία ο Ήλιος με όσα αντικείμενα κινούνται σε τροχιά γύρω του. Η δημιουργία του ηλιακού συστήματος υπολογίζεται πριν από 4,5-5,5 δις έτη, και σχετίζεται με ένα γιγάντιο μοριακό νέφος που προκάλεσε με την κατάρρευσή του πολλά νέα άστρα και τη σύνθεση του Ήλιου. Τα μεγαλύτερα αντικείμενα που ανήκουν στο ηλιακό σύστημα είναι οι 8 πλανήτες, εκτός όμως από αυτούς, γύρω από τον ήλιο περιστρέφονται και άλλα ουράνια σώματα όπως κομήτες, μετεωρίτες και διαπλανητική σκόνη. Ανάμεσα σ’ αυτά τα αντικείμενα είναι και οι δορυφόροι των πλανητών.
Οι πλανήτες που ανήκουν στο πεδίο βαρύτητας του ήλιου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με τα υλικά που συνθέτουν την ατμόσφαιρα και το έδαφός τους. Οι λεγόμενοι γήινοι πλανήτες - ο Άρης, η Γη, η Αφροδίτη και ο Ερμής - οι οποίοι βρίσκονται πιο κοντά στον ήλιο απ’ ότι οι υπόλοιποι, αποτελούνται στο μεγαλύτερο μέρος τους από μέταλλα και πετρώματα. Οι τέσσερεις εξωτερικοί πλανήτες ονομάζονται αέριοι γίγαντες. Ο Δίας και ο Κρόνος είναι οι μεγαλύτεροι και αποτελούνται από ήλιο και υδρογόνο, ενώ ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας συντίθενται κυρίως από μεθάνιο, νερό και αμμωνία.
Δορυφόρους έχουν οι 6 από τους 8 πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η Γη έχει ως γνωστόν ένα φυσικό δορυφόρο, τη Σελήνη. Ο Άρης έχει δύο φυσικούς δορυφόρους, ενώ ο Δίας έχει 63 και ο Κρόνος 62. Ο Κρόνος όπως και ο Ουρανός περικλείεται από δακτυλίους. Ο Ουρανός έχει 27 δορυφόρους στην τροχιά του, ενώ ο Ποσειδώνας, ο τελευταίος και πιο απομακρυσμένος έχει 13 γνωστούς δορυφόρους.
Στα όρια του ηλιακού συστήματος, υπάρχει το λεγόμενο νέφος του Oort, το οποίο περικλείει όλα τα αντικείμενα που περιέχονται σε αυτό. Το τέλος του ηλιακού μας συστήματος μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται εκεί όπου η βαρύτητα του ήλιου δεν επηρεάζει πια τα σώματα τόσο όσο η βαρύτητα του Γαλαξία ή άλλων σωμάτων.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου