Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

 Το να φτιάξουμε σπιτικό παγωτό χρειάζεται χρόνο και προσοχή στη διαδικασία, σίγουρα όμως το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει! Το καλύτερο είναι ν' αποφύγουμε τα έτοιμα σκευάσματα, και να προτιμήσουμε την αυθεντική συνταγή, ώστε το παγωτό μας να είναι πιο υγιεινό και πιο νόστιμο. Στο εμπόριο υπάρχουν ειδικές μηχανές παρασκευής παγωτού. Σε περίπτωση όμως που δεν έχουμε μια τέτοια, μπορούμε ν' αντικαταστήσουμε τη λειτουργία της με λίγο παραπάνω από το χρόνο μας.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τη βάση του παγωτού βανίλια είναι τα εξής:
·         500ml πλήρες γάλα
·         300ml κρέμα γάλακτος
·         150γρ. ζάχαρη
·         6 κρόκους αυγών
·         3 βανίλιες ή 2 μπαστουνάκια βανίλιας σχισμένα στη μέση

Βράζουμε το γάλα με τη βανίλια και το αφήνουμε να κρυώσει και ν' αρωματιστεί. Χτυπάμε σ΄ένα μπολ τη ζάχαρη με τους κρόκους, και προσθέτουμε το γάλα αφού το φιλτράρουμε. Ζεσταίνουμε σε σιγανή φωτιά το μίγμα χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Όταν πήξει ελαφρά, το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Ωστόσο, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί. Έπειτα ανακατεύουμε το μίγμα με τη σαντιγί και τα βάζουμε στην παγωτομηχανή. Εάν δεν έχουμε παγωτομηχανή, βγάζουμε το παγωτό από την κατάψυξη μετά από 2 ώρες και το ανακατεύουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, ανά μία ώρα. Έτσι έχουμε πεντανόστιμο παγωτό βανίλια, που μπορούμε να εμπλουτίσουμε με σιρόπι της αρεσκείας μας, μπισκότα, ξηρούς καρπούς ή ο,τι άλλο θέλουμε.

Μικρά μυστικά:
- Το σιρόπι θα πρέπει να προστεθεί όσο το παγωτό είναι ακόμη ρευστό, ενώ τα στερεά υλικά (μπισκότα κτλ), όταν έχει σχεδόν παγώσει
- Για να έχει το παγωτό μας μαλακή υφή, όπως αυτό του εμπορίου, μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας αλκοόλ (π.χ λικέρ), το οποίο έχει την ιδιότητα να μην παγώνει.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου