Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ

Τα Ραγκουτσάρια είναι ένα ξέφρενο, τριήμερο γλέντι που στήνεται στην Καστοριά στις 6, 7 και 8 Ιανουαρίου. Είναι το τοπικό καρναβάλι, ένα έθιμο πολλών αιώνων που έχει τις ρίζες του στα Διονύσια, τις αρχαίες λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Όπως και τότε έτσι και τώρα, το αλκοόλ ρέει άφθονο και όλοι παρασύρονται σ' ένα τρελό γλέντι όλο χρώμα, μουσική και διασκέδαση. Οι δυσκολίες που συνάντησε το έθιμο αυτό ανά τους αιώνες δεν κατάφεραν να το κάνουν να ατονίσει, και σήμερα οι Καστοριανοί συνεχίζουν να γιορτάζουν με όλο τους το κέφι τα Ραγκουτσάρια, διατηρώντας το σκανταλιάρικο, αυθόρμητο χαρακτήρα που τα συνοδεύει από τη θέσπισή τους.
Κάθε χρόνο, από τις 6 έως τις 8 Γενάρη οι κάτοικοι της Καστοριάς ξεχύνονται στους δρόμους σε "μπουλούκια", σε παρέες δηλαδή, μεταμφιεσμένοι με στολές ή οτιδήποτε βρουν στην ντουλάπα τους. Κάθε μπουλούκι έχει και τα όργανά του. Στους δρόμους ηχούν παραδοσιακές μελωδίες της περιοχής, και όλοι χορεύουν και τραγουδούν παρασυρμένοι από τις μουσικές, τ' αρώματα και τις εικόνες, αποβάλλοντας κάθε έγνοια και κάθε προβληματισμό. Ο αυθορμητισμός, το κέφι και η ξεγνοιασιά της γιορτής αυτής μας παραπέμπει άμεσα στην ατμόσφαιρα των Διονυσιακών τελετών, και μας αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αυθεντικότητα του μακραίωνου αυτού εθίμου.
Η παρέλαση του καρναβαλιού, που είναι κεντρικό στοιχείο του τριήμερου εορτασμού, κλέβει τις εντυπώσεις με την πρωτοτυπία και το έντονο σατυρικό πνεύμα των μπουλουκιών. Πρόσωπα και καταστάσεις πέφτουν "θύματα" των καρναβαλιστών που δεν αφήνουν κανένα... παραπονεμένο. Τα παραδοσιακά όργανα δεν σταματούν να παίζουν, με αποκορύφωμα το μάζεμα στην κεντρική πλατεία όπου κάθε συγκρότημα προσπαθεί να σκεπάσει το άλλο με τη μουσική του.
Μ' αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο λοιπόν, τα Ραγκουτσάρια, κλείνουν το εορταστικό 12ήμερο οι Καστοριανοί. Και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όσες προσπάθειες κι αν γίνονται κατά καιρούς για την εμπορευματοποίηση της γιορτής, οι κάτοικοι αντιδρούν συνειδητά και διατηρούν, σε πείσμα των καιρών, τον αυθεντικό της χαρακτήρα.


Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου