Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Η κολοκυθόπιτα είναι μια πίτα νοστιμότατη που έχει την ιδιαιτερότητα όχι μόνο να εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές ανά την Ελλάδα, αλλά και να παρασκευάζεται είτε με γλυκιά είτε με αλμυρή γέμιση.
Για την γλυκιά κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 2 γαρίφαλα
  • 1 κάψουλα βανίλιας
  • Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για τα φύλλα

  • Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό μέρος του τρίφτη και τη βράζουμε με μισό φλυτζάνι νερό μέχρι να στεγνώσει.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ελαιόλαδο, και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά.
  • Σε λαδωμένο ταψί τοποθετούμε 3 φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα ένα-ένα. Κρατάμε τρία φύλλα για το τέλος. Με τα υπόλοιπα φύλλα κάνουμε στρώσεις βάζοντας εναλλάξ δύο φύλλα και γέμιση, λαδώνοντας πάντα καλά τα φύλλα.
  • Καλύπτουμε με τα 3 τελευταία φύλλα, χαράζουμε σε τετράγωνα κομματάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
Η κολοκυθόπιτα όμως είναι ιδιαίτερα νόστιμη και στην αλμυρή της έκδοση. Για την αλμυρή κολοκυθόπιτα θα χρειαστούμε:
  • 2 ½ κιλά κολοκύθα
  • 5 αυγά
  • ½ κιλό φέτα
  • 3-4 κουταλιές γαλέτα
  • Φύλλο σφολιάτας
  • ½ φλυτζάνι βιτάμ
  • Λίγο άνιθο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ταψί
  • Κόβουμε την κολοκύθα σε κυβάκια και τη σωτάρουμε στο βιτάμ. Έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να πιεί το νερό μέχρι να λιώσει
  • Τρίβουμε τη φέτα, χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στην κολοκύθα.
  • Προσθέτουμε τη γαλέτα, το άνιθο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά.
  • Σε λαδωμένο ταψί στρώνουμε 1 φύλλο σφολιάτας έτσι ώστε να περισσεύει στα τοιχώματα του ταψιού. Ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο, ενώνοντας τα δύο φύλλα στις άκρες.
  • Λαδώνουμε την πίτα, τη χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

    Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου