Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

Η κολπίτιδα είναι μία φλεγμονή ή μικροβιακή λοίμωξη διαφόρων τύπων, που προσβάλλει το γυναικείο κόλπο. Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που διαμορφώνουν τη σύσταση των κολπικών εκκρίσεων βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία, που μπορεί εύκολα να διαταραχθεί προκαλώντας τα ενοχλητικά συμπτώματα της κολπίτιδας. Υπάρχουν λοιπόν διάφορα είδη κολπίτιδας, ανάλογα με τους μικροοργανισμούς που την προκαλούν.
Η τριχομοναδική κολπίτιδα είναι αρκετά συνήθης και οφείλεται σ’ ένα μικροοργανισμό που ονομάζεται τριχομονάδα κι όταν προσβάλει τον κόλπο προκαλεί κνησμό και αλλαγή στην οσμή των κολπικών εκκρίσεων, καθώς και μία έκκριση κιτρινοπράσινου χρώματος. Η βακτηριδιακή κολπίτιδα προκαλείται από πλήθος μικροβίων και θεωρείται μεταδιδόμενη. Εκτός από τον κνησμό, κύριο σύμπτωμά της είναι και η έκκριση μικρής ποσότητας γκριζόλευκου υγρού.
Πολύ συχνή είναι και η εμφάνιση της μυκητιασικής κολπίτιδας, η οποία προσβάλει συχνότερα γυναίκες που λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα ή αντισυλληπτικά, γυναίκες που πάσχουν από διαβήτη ή σιδηροπενική αναιμία, καθώς και εγκυμονούσες. Η νόσος είναι μεταδοτική και εμφανίζει ένα λευκό έκκριμα.
Τέλος, ένας ακόμη σεξουαλικώς μεταδιδόμενος τύπος κολπίτιδας είναι η κολπίτιδα από χλαμύδια. Ο τύπος αυτός είναι επικίνδυνος καθώς συχνά δεν εμφανίζει συμπτώματα, και η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει στην προσβολή της μήτρας και των σαλπιγγών.
Η θεραπεία της κολπίτιδας είναι συνήθως αρκετά απλή και θα οριστεί αποκλειστικά από το γυναικολόγο. Ο γιατρός θα ορίσει επίσης το αν θα πρέπει και ο σύντροφος να δεχθεί κάποια θεραπεία.
Εκτός όμως από τη θεραπεία, πολύ σημαντική είναι και η πρόληψη της νόσου. Για το λόγο αυτό, οι γυναίκες θα πρέπει να φροντίζουν την καθημερινή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και των εσωρούχων, ν’ αποφεύγουν τα πολύ στενά ρούχα και να μη χρησιμοποιούν συστηματικά αντισηπτικά στην περιοχή, καθώς αυτά επηρεάζουν την ισορροπία των μικροοργανισμών. Η ασφαλής σεξουαλική επαφή είναι επίσης απαραίτητη για την υγιεινή του κόλπου. Τέλος, μια πλήρης, υγιεινή διατροφή που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού, βοηθούν σημαντικά στην πρόληψη της κολπίτιδας.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου