Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

Τα κονδυλώματα είναι μία από τις πιο διαδεδομένες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες νόσους, και οφείλεται σε διάφορους ιούς της οικογένειας των HPV (ιοί των ανθρώπινων θηλωμάτων). Μεταδίδεται είτε άμεσα, με τη σεξουαλική επαφή, είτε έμμεσα, μετά από επαφή των ευαίσθητων περιοχών με επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από κονδυλώματα, όπως χέρια ή πετσέτες. Οι περιοχές τις οποίες προσβάλει ο ιός και στις οποίες εμφανίζονται κονδυλώματα είναι τα εξωτερικά γεννητικά όργανα ή ο πρωκτός, η περιοχή γύρω από αυτά, αλλά και οι βλεννογόνοι του κόλπου και του ορθού. Σπανιότερα τα κονδυλώματα εμφανίζονται στο στόμα.
Ανάλογα με τα στελέχη που έχουν προσβάλει τον οργανισμό, μπορεί να εμφανιστούν ή να μην εμφανιστούν κονδυλώματα. Συχνά τα στελέχη που δεν εμφανίζουν κονδυλώματα προκαλούν δυσπλασία, μια προκαρκινική βλάβη στα κύτταρα, ενώ θεωρούνται υπεύθυνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ορθού.Παρόλα αυτά, υπάρχει η πιθανότητα να μεταδοθεί σε κάποιον ο ιός αλλά ο ασθενής να μην εμφανίσει κονδυλώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει προσβληθεί από καρκινογόνα στελέχη του ιού.
Τα κονδυλώματα αναγνωρίζονται εύκολα από το γιατρό. Στην αρχή είναι μικρά και σκληρά εξογκώματα που είναι ανώδυνα και μοιάζουν με μυρμηγκιές. Στη συνέχεια τα εξογκώματα μεγαλώνουν και γίνονται επώδυνα, ενώ μπορεί και να αιμορραγήσουν. Από τη στιγμή της διάγνωσης συνίσταται η αποχή από τη σεξουαλική επαφή, για να αποφευχθεί η μετάδοση σε άλλα άτομα. Το προφυλακτικό μπορεί να προστατέψει το σύντροφο του ασθενούς μόνο στην περίπτωση που τα κονδυλώματα δεν επεκτείνονται γύρω από τα γεννητικά όργανα, και για το λόγο αυτό δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστο.
Αφού διαγνωσθεί η πάθηση, ο γιατρός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι φαρμακευτική, χειρουργική, θεραπεία με λέιζερ ή με υγρό άζωτο. Ο ιός δε φεύγει ποτέ από το σώμα, τα κονδυλώματα όμως μπορούν να αφαιρεθούν με τις παραπάνω θεραπείες. Μετά τη θεραπεία, ο χρόνος που χρειάζεται για να μηδενισθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού δεν είναι γνωστός. Θα πρέπει λοιπόν ο ασθενής ν’ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, και να φροντίσει να έχει ένα υγειές σώμα κι ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Συντάκτης: Α. Γ.

1 σχόλιο: