Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΙ;

Το κρασί, αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι ένα από τα αγαπημένα και ξακουστά προϊόντα του τόπου μας που συνεχίζει να παράγεται με εξαιρετική συχνά ποιότητα. Εκτός από τις γνωστές επωνυμίες και τις μεγάλες καλλιέργειες, υπάρχουν χιλιάδες παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα που διατηρούν μικρότερες καλλιέργειες σταφυλιών και παράγουν κρασί για τους ίδιους, την οικογένεια και τους φίλους τους. Η παρασκευή του κρασιού είναι μια διαδικασία δύσκολη, με μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Γι’ αυτό απαιτείται η απόλυτη αφοσίωση του παραγωγού, το μεράκι και η αγάπη γι’ αυτό που κάνει. Μόνο έτσι, μετά από κόπο και προσοχή στις λεπτομέρειες, θα παραχθεί το νόστιμο και μυρωδάτο κρασί που θα συνοδεύσει τα γεύματα και τη διασκέδαση συγγενών και φίλων, ευφραίνοντας τις καρδιές τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για το καλό κρασί είναι φυσικά το καλό σταφύλι. Μία προσεγμένη βιολογική καλλιέργεια και ο σωστός χρόνος της συγκομιδής (στο στάδιο της τέλειας ωρίμανσης του καρπού), είναι η καλύτερη αρχή για τον οινοπαραγωγό. Μετά τη συγκομιδή, και χωρίς να πλυθούν τα σταφύλια, πρέπει σύντομα να ξεκινήσει η έκθλιψή τους. Από τη διαδικασία αυτή παράγεται ο μούστος, ο πρώτος χυμός που μέσα από τη ζύμωση με τους μικροοργανισμούς του σταφυλιού θα γίνει κρασί. Ο μούστος φιλτράρεται και μεταγγίζεται σε ειδικά αποστειρωμένα δοχεία, που μπορεί να είναι ξύλινα βαρέλια, ανοξείδωτες δεξαμενές, γυάλινα ή πήλινα δοχεία.
Το ιδανικό περιβάλλον για τη ζύμωση είναι ένας πεντακάθαρος χώρος αποθήκευσης με σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 15-18°C και καλό εξαερισμό. Στο δοχείο που έχουμε το μούστο πρέπει να υπάρχει χώρος, γιατί με τη ζύμωση το υγρό θα διογκωθεί. Το δοχείο αυτό πρέπει να παραμείνει ανοιχτό για να πραγματοποιηθεί ο βρασμός, και θα ήταν καλό το άνοιγμα να σκεπάζεται μ’ ένα ελαφρύ ύφασμα. Η ζύμωση κρατά περίπου 15-30 μέρες, και 15 μέρες μετά το τέλος της μπορεί το κρασί να μεταγγιστεί στα δοχεία αποθήκευσης. Το θαυμάσιο αυτό ποτό της ιστορίας και της παράδοσής μας είναι έτοιμο.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου