Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Η σκορδαλιά δεν είναι μόνο ένας από τους αγαπημένους μεζέδες των καλοφαγάδων, αλλά και ένα παραδοσιακό ελληνικό συνοδευτικό με μακρά ιστορία. Το έντονο άρωμα του σκόρδου και η κρεμώδης υφή της την καθιστούν άριστο συνοδευτικό για ψάρια, και κυρίως τον μπακαλιάρο, τον... πιστό εραστή της. Ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι το πιάτο που δεσπόζει στο ελληνικό τραπέζι αρκετά συχνά, κυρίως όμως την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο μέρες της Σαρακοστής που η επίσημη εκκλησία επέτρεπε ανέκαθεν την κατανάλωση ψαριού.
Στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας η σκορδαλιά παρασκευάζεται σε πολλές παραδοσιακές παραλλαγές, με διαφορετικά υλικά στη βάση αλλά πάντα με την ίδια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία στο γουδί, που της δίνει και την ιδιαίτερη υφή της. Παραδείγματα τέτοιων παραλλαγών είναι η Αρκαδική σκορδαλιά με καρύδι, η Κρητική με κουκιά και η Πηλιορείτικη με ταχίνι. Οι δύο πιο διαδεδομένες εκδοχές όμως είναι αυτές που παρασκευάζονται με βάση την πατάτα και το ψωμί.
Για τη σκορδαλιά με βάση την πατάτα θα χρειαστούμε:
  • 1 κιλό πατάτες βρασμένες
  • 8-10 σκελίδες σκόρδο
  • 1 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ½ λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό, εάν θέλουμε
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε.
- Καθαρίζουμε τα σκόρδα και βγάζουμε το πράσινο φύτρο, για να είναι πιο εύπεπτα. Για τον ίδιο σκοπό μπορούμε επίσης να ροδίσουμε για λίγο τις σκελίδες στο φούρνο.
- Λιώνουμε το σκόρδο στο γουδί και προσθέτουμε την πατάτα, το μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι, βάζοντας έπειτα λίγο-λίγο το ελαιόλαδο και το λεμόνι εναλλάξ, μέχρι να πάρει μία λεία, κρεμώδη υφή.
Για τη σκορδαλιά με βάση το ψωμί θα χρειαστούμε:
  • ½ κ. ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα
  • 8 σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κουταλιές ξύδι
  • Αλάτι και πιπέρι
Αφού μουλιάσουμε για λίγο το ψωμί σε νερό, το στραγγίζουμε καλά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία που αναγράφεται στη συνταγή με την πατάτα.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου