Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2013

ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  ΚΡΗΤΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Στην εποχή που ο δυτικός κόσμος μαστίζεται από την παχυσαρκία, το διαβήτη και τον καρκίνο, οι επιστήμονες αναζητούν εναγωνίως τρόπους πρόληψης των φαινομένων αυτών. Το μυστικό για μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, δεν είναι πολύ μακριά από εμάς: κρύβεται στη γη. Η κρητική διατροφή κατέχει δικαιωματικά ξεχωριστή θέση, καθώς περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός και -κυρίως- τα αντλεί σχεδόν εξ' ολοκλήρου από το ίδιο της το χώμα.
Βάση της κρητικής διατροφής είναι φυσικά το ελαιόλαδο, το οποίο αντικαθιστά τα διάφορα είδη λαδιών και βουτύρων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες. Η αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου στην Κρήτη, καθιστά την κρητική διατροφή ιδιαίτερα υγιεινή, καθώς το παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό της φύσης, κι ένας βασικός σύμμαχος ενάντια στις καρδιοπάθειες, την οστεοπόρωση και τα πεπτικά προβλήματα. Το ελαιόλαδο φημίζεται επίσης για την προληπτική του δράση ενάντια στον καρκίνο, και για τη γενικότερη συμβολή του στην ευεξία του σώματος.
Η κρητική διατροφή ήταν σε βάθος χρόνου εξαιρετικά υγιεινή χάρη στην ικανότητα των κρητικών να εκμεταλλεύονται τα δώρα της φύσης και να είναι αυτάρκεις με την παραγωγή του τόπου τους. Έτσι, η διατροφή τους είναι και ήταν ανέκαθεν πλούσια σε λαχανικά και φυτικές ίνες, όσπρια, τυροκομικά προϊόντα και κρέας κυρίως από κατσίκες, πρόβατα, κοτόπουλα και κουνέλια, ενώ το χοιρινό ήταν κυρίως χειμερινό γεύμα. Η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, σε συνδυασμό με τα παραπάνω, είναι το κλειδί που δίνει στους κρητικούς την τελευταία θέση σε θνησιμότητα λόγω της στεφανιαίας νόσου (Μελέτη των Επτά Χωρών, 1999). Τη σύνθεση την κρητικής διατροφής συμπληρώνει το φημισμένο κρητικό παξιμάδι που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, και φυσικά το ντόπιο κρασί, που έχει μακρά ιστορία και θεωρείται από τα καλύτερα παγκοσμίως.
Ας ελπίσουμε λοιπόν οι έρευνες που αποδεικνύουν τον ευεργετικό ρόλο της κρητικής διατροφής αλλά και η νέα οικονομική συγκυρία, να ξαναφέρουν κοντά στο φυσικό πλούτο του τόπου τους κατοίκους της Κρήτης που έχουν απομακρυνθεί. Μόνο έτσι θ' ανακοπεί η πορεία αλλοίωσης της παραδοσιακής διατροφής των κρητικών από την παγκόσμια αγορά.

Συντάκτης: Α. Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου