Κυριακή, 20 Ιανουαρίου 2013

ΚΝΙΔΩΣΗ

ΚΝΙΔΩΣΗ

Η κνίδωση είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εμφάνισης της αλλεργίας στο δέρμα. Το όνομά της προέρχεται από την τσουκνίδα, καθώς τα σημάδια που προκαλεί στο δέρμα μοιάζουν αρκετά με αυτά που προκαλούνται από την επαφή με τα φύλλα της τσουκνίδας. Πρόκειται για κόκκινα εξανθήματα διαφόρων μεγεθών, που προκαλούν έντονη φαγούρα, αλλά και αίσθημα καύσης ή πόνου. Η κνίδωση είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη για τον ασθενή, κι εμφανίζεται αρκετά συχνά καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να την προκαλέσουν.
Για παράδειγμα, η κνίδωση μπορεί να προκληθεί από έκθεση του δέρματος σε χαμηλές θερμοκρασίες, από έκθεση στον ήλιο, από πίεση του δέρματος όπως στην περίπτωση στενών ρούχων, εσωρούχων ή καλτσών, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως η άσκηση ή το στρες (χολινεργική κνίδωση). Η οξεία μορφή της κνίδωσης διαρκεί έως έξι εβδομάδες και σχετίζεται συνήθως με κάποιους από τους παραπάνω παράγοντες, ενώ η χρόνια διαρκεί περισσότερο και έχει γι΄ αυτό το λόγο σημαντικότατες επιπτώσεις στη ζωή του ασθενή.
Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η έγκαιρη και σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Αρχικά, κάποια αντιισταμινικά ή και ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης στην οξεία μορφή της κνίδωσης θα ανακουφίσουν τον ασθενή. Μακροπρόθεσμα, η ιδανική αντιμετώπιση προαπαιτεί τη σωστή διάγνωση της αιτίας της κνίδωσης, η οποία έπειτα θα πρέπει να απομακρυνθεί. Για παράδειγμα, κάποια προϊόντα που δε θα πρέπει να τρώει ο ασθενής, φαρδιά ρούχα ή η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο. Καλό θα ήταν επίσης να αποφεύγεται η ξηρασία του δέρματος που προκαλείται από τα συχνά μπάνια, ο κνησμός και ο ερεθισμός του δέρματος.
Ο αλλεργιολόγος έπειτα μπορεί να καθορίσει τα συμπληρωματικά φάρμακα που θα συμβάλουν στην καταπολέμηση της κνίδωσης. Η χρόνια κνίδωση μπορεί να αποχωρήσει σταδιακά και να μην ξαναεμφανιστεί. Οπωσδήποτε όμως το κλειδί για την ανακούφιση από την κνίδωση είναι η σωστή διάγνωση και η συνέπεια απέναντι στις οδηγίες των ειδικών.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου