Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΣΘΜΑ

ΑΣΘΜΑ

Το άσθμα είναι η πιο συνήθης χρόνια πάθηση του αναπνευστικού, που οφείλεται ουσιαστικά σε μια φλεγμονή των αεραγωγών. Βασικά συμπτώματα που προκαλεί είναι ο βήχας, η δύσπνοια, το αίσθημα «βρασμού» στο στήθος με συνακόλουθη συρίττουσα αναπνοή, και ο θωρακικός πόνος. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως μετά από έκθεση του ασθενή σε κάποιον από τους παράγοντες που ευθύνονται για το άσθμα.
Οι παράγοντες που προκαλούν το άσθμα είναι διάφοροι και οδηγούν στο διαχωρισμό του σε διάφορες κατηγορίες. Έτσι, υπάρχει το εξωγενές ή αλλεργικό άσθμα που οφείλεται στην έκθεση του ατόμου σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες όπως η γύρη, η σκόνη, οι τρίχες ζώων αλλά και κάποια φάρμακα ή τροφές. Το ενδογενές ή μη αλλεργικό άσθμα δεν οφείλεται σε συγκεκριμένους παράγοντες, ενώ υπάρχει ακόμη το άσθμα που εμφανίζεται μετά από άσκηση και το νυχτερινό άσθμα, μία μορφή της πάθησης που προκαλεί κρίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επίσης, το επαγγελματικό άσθμα ταλαιπωρεί άτομα που στο εργασιακό τους περιβάλλον έρχονται σε επαφή με διάφορες ουσίες τις οποίες εισπνέουν συστηματικά, όπως σκόνη ξύλου ή βαφές.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της πάθησης είναι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, το ανθυγιεινό περιβάλλον λόγω της ατμοσφαιρικής μόλυνσης, αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες. Θεωρείται ότι το άσθμα δεν μπορεί να ιαθεί πλήρως, υπάρχουν όμως διάφορες μέθοδοι που βοηθούν στην αντιμετώπιση και την υποχώρηση των συμπτωμάτων. Κάποιες από αυτές τις μεθόδους είναι η ομοιοπαθητική θεραπεία, η ειδική ανοσοθεραπεία, η αποφυγή της έκθεσης του ατόμου στους παράγοντες που προκαλούν τις κρίσεις, αλλά και η φαρμακευτική θεραπεία με διάφορες μορφές όπως τα αντιφλεγμονώδη ή τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα.
Το άσθμα ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, καθώς είναι μια από τις πιο συνήθεις χρόνιες νόσους. Ειδικά για τα παιδιά, με τα οποία σχετίζεται άμεσα το αλλεργικό άσθμα, τα ποσοστά συχνότητας φτάνουν ως το 35%. Στις ανεπτυγμένες χώρες η πάθηση εμφανίζεται αρκετά συχνά λόγω της μολυσμένης ατμόσφαιρας, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται γύρω στο 10%.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου