Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ


Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ

Ο λεγόμενος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι
ένα θαύμα της μηχανικής για την εποχή την οποία κατασκευάστηκε, και αποτελεί απτό δείγμα της τεχνολογικής ανάπτυξης την οποία είχαν επιτύχει οι αρχαίοι Έλληνες. Η χρονολόγησή του μας πάει στο 82 π.Χ, εποχή κατά την οποία πιστευόταν μέχρι πρόσφατα ότι δεν υπήρχαν γνώσεις μικρομηχανικής. Ο Μηχανισμός ανακαλύφθηκε
το 1901 μέσα σ’ ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, γι’ αυτό και ονομάστηκε έτσι. Από τα μέρη του μηχανισμού που βρέθηκαν και τη λεπτομερή εξέτασή τους, διαπιστώθηκε ότι το πολύπλοκο αυτό αντικείμενο βρισκόταν σε χρήση, και μάλιστα για δύο τουλάχιστον χρόνια. Αυτό επιβεβαιώνεται και από δύο επιδιορθώσεις που είχαν γίνει κατά τη λειτουργία του.
Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ώσπου να καταφέρει η επιστήμη να κατανοήσει τη λειτουργία του τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος, αν βέβαια την έχουμε κατανοήσει πλήρως ακόμη και σήμερα. Ο μηχανισμός λειτουργεί με ένα πολύπλοκο σύστημα γραναζιών τα οποία συνδέονται με τις κυκλικές αστρονομικές κινήσεις, κι επιτυγχάνει τη μηχανική αναπαράσταση των αστρονομικών φαινομένων, του κύκλου των πλανητών και του ηλίου. Οι κατασκευαστές του δηλαδή κατάφεραν ν’ αποτυπώσουν την κυκλική επαναλαμβανόμενη κίνηση των πλανητών, του ζωδιακού κύκλου και του χρόνου, μέσα από την παράλληλη κίνηση των γραναζιών του μηχανισμού. Πρόκειται λοιπόν για έναν πρωτογενή υπολογιστή της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, ο οποίος μετέφερε αναλογικά τα αστρονομικά μεγέθη στην κίνηση του μηχανισμού, παίρνοντας έτσι συχνά το όνομα “το κομπιούτερ των Αντικυθήρων”.
Πολύ σημαντικές πληροφορίες για τη λειτουργία του μυστηριώδους αυτού υπολογιστή αλλά και για τις γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων όσον αφορά την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, μας δίνουν οι επιγραφές που σώζονται μαζί με τα ευρήματα. Με βάση αυτές αλλά και τα μέρη του υπολογιστή που διατηρούνται, έχουν γίνει πολλές επιτυχείς προσπάθειες ανακατασκευής του μηχανισμού, με ακριβέστερη ίσως αυτή του Πράις, την οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να δει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.
Το κομπιούτερ των Αντικυθήρων λοιπόν, έδωσε και δίνει τροφή στους ερευνητές για την ανακάλυψη των αρχαίων πολιτισμών, που φαίνεται να γνώριζαν πολύ περισσότερα απ’ όσα φανταζόμαστε...
Συντάκτης: Α. Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου