Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑΣ

Ερευνητές από όλον τον κόσμο έχουν αφιερώσει το έργο τους στον εντοπισμό των παραγόντων αυτών που κάνουν κάποιους ανθρώπους να ζουν περισσότερο από άλλους. Το φαινόμενο των αιωνόβιων ανθρώπων, οι οποίοι διαψεύδουν κάθε προσδόκιμο επιβίωσης, έχει απασχολήσει και απασχολεί τη διεθνή επιστήμη. Οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν διάφοροι τύποι γονιδίων που προδιαγράφουν μία μακρά ζωή για το άτομο. Εκτός όμως από τα γονίδια αυτά, σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος ζωής.
Η υγιεινή διατροφή είναι σίγουρα θεμελιώδες στοιχείο για τη μακροζωία. Προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, το ρόδι, το θυμαρίσιο μέλι και τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή κατανάλωση, λέγεται πως συμβάλλουν σημαντικά στην παράταση της ζωής. Με βάση αυτά οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι η καλύτερη διατροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η μεσογειακή.
Η παχυσαρκία είναι από τους βασικούς ζημιογόνους παράγοντες για την υγεία μας. Γι' αυτό η μακροζωία προϋποθέτει καθημερινή άσκηση και αποφυγή της αύξησης βάρους. Οι άνθρωποι που περπατούν καθημερινά φαίνεται να έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα... εκατοστήσουν, ενώ υπάρχουν και οι πιο γενναίοι, οι χειμερινοί κολυμβητές, που δηλώνουν πως έχουν βρει τον τρόπο να "παγώσουν" το χρόνο.
Εκτός όμως από τις διατροφικές συνήθειες και την άσκηση, υπάρχουν κι άλλα μυστικά για όσους θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Η πρόληψη του σωματικού γήρατος προϋποθέτει μια νεανική ψυχή, κι έτσι οι άνθρωποι που ζουν περισσότερο είναι αυτοί που κατάφεραν να χτίσουν τη ζωή τους με χαρούμενες στιγμές, πολλή αγάπη και φυσικά κοντά στην οικογένεια και τους φίλους τους. Η απομονωμένη ζωή στα αστικά κέντρα, το καθημερινό άγχος και το καυσαέριο δεν βοηθούν καθόλου την υγεία μας. Αντίθετα, η γαλήνη και οι φυσιολογικοί ρυθμοί της υπαίθρου είναι το κλειδί για μία ζωή με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.
Ενώ λοιπόν η κρίση και η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα έχει επαναφέρει το προσδόκιμο όριο επιβίωσης σε επίπεδα τρίτου κόσμου, ας προσπαθήσουμε να πάμε κόντρα στα προγνωστικά, και... χρόνια μας πολλά.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου