Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΦΘΑ

ΑΦΘΑ

Η άφθα είναι ένα είδος ιδιαίτερα επίπονων βλαβών στο εσωτερικό του στόματος, οι οποίες έχουν μορφή πληγής και προκαλούν αίσθημα καύσης και πόνου που επιδεινώνεται με την επαφή τους με οξέα (π.χ λεμόνι). Προκαλείται από τη μεγάλη αύξηση του Candida, ενός μύκητα που υπάρχει μονίμως στο στόμα σε μικρή ποσότητα.
Οι παράγοντες που προκαλούν την εμφάνιση της άφθας είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστούν, και οι συγκεκριμένες αιτίες δεν μπορούν να εντοπιστούν πλήρως. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια στοιχεία που φαίνεται να ευνοούν την ανάπτυξη αυτών των πληγών. Κάποια από αυτά είναι οι διάφορες αλλεργίες, οι ορμονικές διαταραχές, η έκθεση του στόματος σε μικρόβια αλλά και κάποιες ελλείψεις στη διατροφή όπως η ανεπάρκεια του συμπλέγματος Β ή του φυλλικού οξέος. Αναλόγως επιρρεπείς στις άφθες είναι όσοι πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία λόγω νηστείας, δίαιτας ή χορτοφαγίας.
Επίσης, άφθες εμφανίζονται σε άτομα που περνούν μια έντονα κουραστική περίοδο, με μεγάλο φόρτο εργασίας ή έντονη ψυχολογική κούραση. Το στρες φαίνεται επίσης να σχετίζεται με την εμφάνιση της άφθας, όπως και η λήψη στεροειδών ή άλλων φαρμάκων αλλά και πολλών τροφών όπως η σοκολάτα ή τα συντηρητικά τροφίμων. Τέλος, καθώς η αύξηση του ποσοστού του Candida στο στόμα σχετίζεται με την καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, οι άφθες ταλαιπωρούν συχνότερα τους οροθετικούς, και όσους κάνουν χημειοθεραπείες για καρκίνο.
Η θεραπεία των πληγών αυτών, που μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές και επώδυνες, διαφέρει από τη μία στην άλλη περίπτωση. Σε μία ήπια άφθα οι πλύσεις με χαμομήλι ή κι ένα ειδικό επίθεμα που θα την προστατέψει μέχρις ότου υποχωρήσει αρκεί. Η τήρηση της υγιεινής του στόματος και η χρήση μαλακής οδοντόβουρτσας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Σε άλλες περιπτώσεις, που η άφθα είναι μεγαλύτερη ή που εμφανίζεται συχνά, ο γιατρός μπορεί να προτείνει κάποιο αντιμυκητιασικό στοματικό διάλυμα που θα επισπεύσει την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου