Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

ΧΛΑΜΥΔΙΑ

Τα χλαμύδια είναι ένα πολύ συχνό σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που οφείλεται στο βακτήριο Chlamydia trachomatis. Προσβάλλει κυρίως τα γεννητικά όργανα του άνδρα και της γυναίκας, καθώς και τον πρωκτό, μπορεί όμως να μεταδοθεί και στο νεογνό μέσω της μητέρας του. Στην περίπτωση αυτή, προσβάλλονται συνήθως τα μάτια, οι πνεύμονες και τα αυτιά.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, το 70% περίπου, δεν εμφανίζουν κανενός είδους συμπτώματα ή θεραπεύονται τυχαία. Παρόλα αυτά, τα χλαμύδια προκαλούν συχνά δυσάρεστα συμπτώματα. Στις γυναίκες αναφέρονται πόνοι χαμηλά στην κοιλιά, μικρή αιμορραγία στον κόλπο και ασυνήθιστες εκκρίσεις, καθώς και πόνος στην ουρήθρα. Στους άνδρες προκαλούνται επίσης εκκρίσεις από το πέος, πρήξιμο και πόνος στους όρχεις και γύρω από το πέος, όπως και πόνος κατά την ούρηση. Τα χλαμύδια μπορούν να προσβάλουν και τον πρωκτό προκαλώντας πόνο και εκκρίσεις. Τέλος, η επαφή των χεριών που έχουν αγγίξει τις μολυσμένες εκκρίσεις με τα μάτια, μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα.
Τα χλαμύδια έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, καθώς ,σε ειδικές έρευνες,τα ποσοστά γυναικών που μολύνθηκαν από χλαμύδια και παρουσίασαν έπειτα καρκίνο είναι γύρω στο 8%. Επιπλέον, ειδικά εάν μείνουν χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια δυσχεραίνουν τις συνθήκες σύλληψης προκαλώντας υπογονιμότητα. Η νόσος θεωρείται επίσης υπεύθυνη για εξωμήτριες κυήσεις και αποβολές στις εγκύους, καθώς και για τη μόλυνση των νεογνών κατά τον τοκετό, με κύριες επιπτώσεις την επιπεφυκίτιδα και την πνευμονία.
Η θεραπεία για τα χλαμύδια είναι απλή, ειδικά αν η πάθηση διαγνωσθεί έγκαιρα. Είναι καλό να κάνουν θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η εναλλαγή συντρόφων ως το τέλος της θεραπείας. Πολύ σημαντική είναι όμως και η πρόληψη της μόλυνσης, που μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση προφυλακτικού και την τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι αλλάζουν συχνά σύντροφο, όπως και οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε θα πρέπει η εξέταση για χλαμύδια να γίνεται συχνότερα.

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου