Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΦΩΤΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥΣ

Το Νερό και η Φωτιά είναι τα στοιχεία που ο άνθρωπος από τους προϊστορικούς χρόνους θαύμασε, διότι σχετίζονταν με τη γονιμότητα και τη διαδικασία της δημιουργίας.

Στον Χριστιανισμό η γιορτή των Φώτων, ή αλλιώς τα Θεοφάνεια, είναι ο εορτασμός της βαπτίσεως του Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του Χριστιανισμού. Το όνομα Θεοφάνεια προέρχεται από τις λέξεις Θεός και φαίνομαι, και σημαίνει τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας κατά τη βάπτιση του Ιησού. Λέγεται ότι ενώ ο Ιησούς βαπτιζόταν, εμφανίστηκε το Άγιο Πνεύμα με μορφή περιστεριού, και ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα». Αυτή είναι και η μοναδική φανέρωση της Αγίας Τριάδας, που καθιστά τη γιορτή αυτή ιδιαίτερα σημαντική και συμβολική για τους χριστιανούς.
Η παράδοση των Φώτων συνδέει στενά τη γιορτή αυτή μ' ένα χαρακτήρα εξαγνισμού και κάθαρσης που φέρνει η βάπτιση του Ιησού, και που συμβολίζει την είσοδο της νέας, ελπιδοφόρας χρονιάς. Γι' αυτό το λόγο, τα έθιμα που συνοδεύουν τον εορτασμό της 6ης Ιανουαρίου συνδέονται με αυτή την εξαγνιστική ατμόσφαιρα. Βασικό από αυτά είναι ο αγιασμός των υδάτων μετά την πρωινή λειτουργία, όταν ρίχνεται ο σταυρός στα πλησιέστερα ύδατα (λιμάνια, ποτάμια κτλ) και οι πιστοί βουτούν για να τον πιάσουν. Ο αγιασμός αυτός φέρνει την κάθαρση στα νερά, και διώχνει τα κακά δαιμόνια, τους πονηρούς καλικαντζάρους.
Στις περισσότερες μικρές πόλεις και τα χωριά στην Ελλάδα, την ημέρα των Φώτων ένας ιερέας επισκέπτεται τα σπίτια των πιστών και τα αγιάζει. Είναι άλλο ένα έθιμο των Φώτων που διατηρείται μέχρι σήμερα, όπως και το πλύσιμο των εικόνων, που λέγεται ότι έχει τις ρίζες του στην αρχαία Αθήνα και το πλύσιμο των αγαλμάτων των θεών. Πρόκειται για την  τελετή των Πλυντηρίων όπου κατέβαζαν το ξόανο της Αθηνάς από τον Παρθενώνα στο παλαιό Φάληρο και το έπλεναν στη θάλασσα πριν του αλλάξουν ενδυμασία.
Τα Φώτα συμβολίζουν τελικά το ίδιο το Φως που με τη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού, καθώς και με τη φανέρωση της Αγίας Τριάδας έλαμψε στον κόσμο, και συνεχίζει να φωτίζει ελπιδοφόρα με την είσοδο κάθε νέας χρονιάς.
Προέλευση και συμβολισμός των θεοφανείων
Η πρωταρχική καταγωγή των θεοφανείων εδράζεται στην αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος!
http://www.e-zine.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=68

Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου