Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

ΝΙΤΣΕ

ΝΙΤΣΕ

Ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό.
Ο Φρειδερίκος Νίτσε είχε αποτυπωμένο στο μυαλό του, το έργο του και την ψυχή του έναν άλλο κόσμο. Έναν κόσμο αθέατο σε όσους δεν μπορούσαν να τον αντιληφθούν, άγνωστο και μυστικό. Ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος, φιλόλογος, ποιητής, συνθέτης και στοχαστής, γεννήθηκε το 1844 στην Πρωσία. Ξεκίνησε σπουδάζοντας κλασική φιλολογία, γρήγορα όμως οι πνευματικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν στο χώρο της Φιλοσοφίας, όπου άρχισε ν΄ αναπτύσσει στο μυαλό του αλλά και τα κείμενά του τις υπαρξιστικές του θεωρίες.
Οι μελετητές εντοπίζουν τρεις διαφορετικές περιόδους στα έργα του: στην πρώτη επικρατεί ο ρομαντισμός, επιρροή της στενής του επαφής με τον Σοπενχάουερ και τον Βάγκνερ. Στη δεύτερη περίοδο ο Νίτσε στρέφεται στην επιστήμη, ενώ στην Τρίτη, η σμιλεμένη πια σκέψη του αφιερώνεται στη θρησκεία και την ηθική των ανθρώπινων αξιών.
Ο Νίτσε άφησε τα σημάδια της νόησης και της θεώρησής του σε πάρα πολλούς συγγραφείς και διανοητές μέχρι και σήμερα. Όπως ο ίδιος φοβόταν, τα έργα του ερμηνεύτηκαν αλλά και παρερμηνεύτηκαν, με αποκορύφωμα τη χρήση της θεωρίας του Υπερανθρώπου από το Χίτλερ. Ο Χίτλερ είδε στον Υπεράνθρωπο τη βάση της ναζιστικής φιλοσοφίας, κι έχτισε έτσι το διεστραμμένο του οικοδόμημα.
Από το Νίτσε επηρεάστηκε βαθιά και ο Νίκος Καζαντζάκης. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η μαρτυρία του για την πρώτη του επαφή με τα έργα του φιλοσόφου, και τα ανάμεικτα συναισθήματα που του προκάλεσε η αφοριστική στάση του Νίτσε απέναντι στο Χριστιανισμό:
«Στην αρχή με κατατρόμαξε.[… ]Κι όμως μια μυστική γοητεία είχε ο αντάρτης ετούτος, μαυλιστικό ξόρκι τα λόγια του, που ζάλιζε και μεθούσε κι έκανε την καρδιά σου να χορεύει. […] Λιονταρίσια η τροφή που με τάισε ο Νίτσε στην πιο κρίσιμη, την πιο πεινασμένη στιγμή της νιότης. Θράσεψα, δεν μπορούσα πια να χωρέσω στο σημερινό άνθρωπο, όπως εκατάντησε, μήτε στο Χριστό, όπως τον κατάντησαν.»
Ο Νίτσε έπαθε σοβαρότατο εγκεφαλικό επεισόδιο και στις 25-8-1900 πέθανε από πνευμονία , νιώθοντας πως το έργο του έμεινε ανολοκλήρωτο αφού ο Άνθρωπος δεν έφτασε ποτέ τον Υπεράνθρωπο. «Πεθαίνοντας», είπε, «θα προσφέρω στους ανθρώπους τα πιο πλούσια δώρα μου.»

Όσο για τους ΄Ελληνες έγραψε το 1872:
''Κανείς δεν μπόρεσε να βρει το δηλητήριο που θα τους καταστρέψει!'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου