Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

ΤΡΙΩΔΙΟ

ΤΡΙΩΔΙΟ

Το Τριώδιο είναι η περίοδος της Χριστιανικής Εκκλησίας που ξεκινά την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και κλείνει με την Κυριακή της Τυροφάγου, πριν από την Καθαρά Δευτέρα. Αυτές οι τρεις εβδομάδες πήραν το όνομά τους από το Τριώδιο, το βιβλίο με τους ύμνους που ψάλλονται αυτήν την περίοδο. Οι συγκεκριμένοι ύμνοι έχουν τρεις ωδές αντί για εννέα, και για το λόγο αυτό το βιβλίο, και κατ' επέκταση όλη η περίοδος ονομάστηκε Τριώδιο.
Ο ρόλος του Τριωδίου για τoυς χριστιανούς, είναι η προετοιμασία για τη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής. Παλιότερα που οι διατροφικοί κανόνες της νηστείας τηρούνταν από όλους, αλλά και σήμερα για όσους εξακολουθούν να νηστεύουν, είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία της ψυχής αλλά και του σώματος πριν τη μεγάλη νηστεία.
Οι τρείς εβδομάδες ορίζουν τη διατροφή των πιστών: Η πρώτη, που λέγεται Απόλυτη, κλείνει με την Κυριακή του Ασώτου και κατά τη διάρκειά της επιτρέπεται κάθε είδους τροφή. Η δεύτερη κλείνει με την Κυριακή της Αποκριάς, και περιλαμβάνει την Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία καταναλώνεται άφθονο κρέας σύμφωνα με το έθιμο. Η Τετάρτη και η Παρασκευή της εβδομάδας αυτής, είναι ημέρες νηστείας που νηστεύονται και τα λαδερά. Η τρίτη και τελευταία εβδομάδα του Τριωδίου ονομάζεται Τυρινή ή Τυροφάγος. Όπως προδίδει το όνομά της, την εβδομάδα αυτή καταναλώνονται τυροκομικά και γάλα, αλλά και αυγά, ψάρι και λάδι. Η εβδομάδα αλλά και το Τριώδιο κλείνει με την Κυριακή της Τυροφάγου, κι ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα, η αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής.
Πολύ σημαντικοί είναι οι συμβολισμοί του Τριωδίου. Η Κυριακή του Τελώνη και του Φαρισαίου διδάσκει την απλότητα και την ταπεινότητα, η Κυριακή του Ασώτου συμβολίζει την αξία της μετάνοιας και της συγχώρεσης και η Κυριακή της Απόκρεω αναφέρεται στη Δευτέρα Παρουσία. Τέλος, η Κυριακή της Τυροφάγου συμβολίζει την εξορία του Αδάμ και της Εύας από τον Παράδεισο, ενώ το Ψυχοσάββατο που προηγείται της τρίτης Κυριακής μνημονεύονται όλοι οι νεκροί και ζητείται η ανάπαυσή τους.

Συντάκτης: Α.Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου