Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και καλά οργανωμένα δρώμενα αναβιώνει κάθε χρόνο στη Νάουσα, την Κυριακή της Αποκριάς. Πρόκειται για τους Γενίτσαρους (ή Γιανίτσαρους) και τις Μπούλες, ένα έθιμο που στην πρόσφατη ιστορία σχετίζεται με την τουρκοκρατία και τους αγώνες των κλεφταρματολών.
Το δρώμενο διαρκεί όλη την ημέρα. Από νωρίς το πρωί ο Γιανίτσαρος ντύνεται με την παραδοσιακή φορεσιά, τη φουστανέλα και τα τσαρούχια, και με πολλές λίρες στο στήθος και τα χέρια του που θα ηχούν καθώς αυτός θα τινάζεται στο ρυθμό της μουσικής. Η μουσική είναι πολύ χαρακτηριστική, αφού καθόλη τη διάρκεια της πορείας των Γενιτσάρων ακούγεται ένας ζουρνάς κι ένα νταούλι, σε λυπητερές μελωδίες. Όταν τα όργανα φτάσουν στο σπίτι του Γιανιτσάρου, ξεκινά το μάζεμα των υπόλοιπων Γιανιτσάρων και των Μπουλών. Οι Μπούλες είναι οι νύφες. Συνήθως είναι μία ή δύο, και έχουν την αρμοδιότητα να μαζεύουν τις δωρεές του κόσμου, όπως γινόταν κι επί τουρκοκρατίας για να εξοπλίζονται με πυρομαχικά οι κλεφταρματολοί.
Το μπουλούκι κινείται σε προκαθορισμένο δρομολόγιο, πάντα με μουσική υπόκρουση, και κάνει στάσεις σε κάθε σπίτι Γενιτσάρου ή Μπούλας για να τους πάρει μαζί. Ο αρχηγός του μπουλουκιού είναι πίσω μαζί με τα όργανα, και καθορίζει τα τραγούδια που θα παίζονται καθόλη τη διάρκεια της πορείας. Οι χοροί που χορεύονται στις διάφορες στάσεις είναι επίσης συγκεκριμένοι και προκαθορισμένοι. Η πιο σημαντική στάση, που γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μαζέματος, είναι στο Δημαρχείο. Εκεί μαζεύεται πλήθος κόσμου και χορεύονται οι παραδοσιακοί χοροί.
Μετά από αρκετούς σταθμούς, φτάνοντας στ' Αλώνια, οι Γιανίτσαροι και οι Μπούλες μπορούν πλέον να βγάλουν τις μάσκες τους, τις οποίες έπρεπε να φορούν αυστηρά όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με την αφαίρεση του προσωπείου έχουν πια τη δυνατότητα να μπουν μέσα στο πλήθος, να πάρουν απ' το χέρι απλούς πολίτες και να χορέψουν μαζί τους, πράγμα που απαγορεύεται μέχρι σ' εκείνο το σημείο.
Συντάκτης: Α. Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου