Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΑ ΣΤΑ ΜΕΣΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΓΑ ΣΤΑ ΜΕΣΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Στα Μεστά της Χίου, το πιο καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό χωριό του νησιού, αναβιώνει κάθε χρόνο ένα πολύ διασκεδαστικό έθιμο
, που έχει έντονα τα σημάδια της ιστορίας του τόπου. Πρόκειται για το έθιμο του Αγά. Όπως διαπιστώνεται κι από το όνομά του, το έθιμο αυτό προέρχεται από τον καιρό της τουρκοκρατίας, κατά τον οποίο οι Χιώτες βίωσαν ανά περιόδους τη δίωξη των τοπικών αρχών. Οι Kαδήδες, οι τοπικοί Οθωμανοί δικαστές, πραγματοποιούσαν μεγάλο αριθμό δικαστηρίων στα οποία δεν τηρούνταν οι αρχές της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα πολλοι ντόπιοι να καταδικάζονται με χρηματικές ποινές, φυλάκιση ή και θάνατο.

Το καθεστώς αυτό των Καδήδων γίνεται στόχος σάτυρας για τους κατοίκους του χωριού κάθε Καθαρά Δευτέρα. Στα Μεστά, στην κεντρική πλατεία, στήνεται μια μεγάλη γιορτή, και όλοι οι παρευρισκόμενοι "δικάζονται" από τον Αγά, που έχει εγκαταστήσει εκεί το δικαστήριό του. Μ΄ ένα πλαστικό ρόπαλο τιμωρούνται ένας-ένας οι κατηγορούμενοι, αφού εκτεθούν δημόσια τα παραπτώματά τους. Επίσης, κάθε κατηγορούμενος τιμωρείται και με χρηματικό πρόστιμο, το οποίο καταθέτει επί τόπου στο δικαστήριο. Το ποσό που συγκεντρώνεται από τα "πρόστιμα" των κατηγορουμένων αξιοποιείται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Μεστών για διάφορα κοινωφελή έργα και τις εκδηλώσεις του Συλλόγου.

Στη συνέχεια το γλέντι στην πλατεία του χωριού κορυφώνεται, με ασταμάτητους παραδοσιακούς χορούς και φυσικά όλους τους σαρακοστιανούς μεζέδες σε αφθονία. Οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες που επιλέγουν τα Μεστά για να περάσουν την Καθαρά Δευτέρα, χορταίνουν διασκέδαση, φαγητό και χορό, και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Το έθιμο του Αγά είναι μία γνήσια αναβίωση ιστορικών γεγονότων, με έντονο το στοιχείο της σάτυρας τόσο προς τις Οθωμανικές αρχές του παρελθόντος, όσο και προς τους σημερινούς άρχοντες. Γι' αυτό και παραμένει ιδιαίτερα αγαπητό στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χίου.

Συντάκτης: Α.Γ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου