Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΡΙΑ

ΑΠΟΚΡΙΑ

Η αποκριά είναι ένα κομμάτι της παράδοσής μας που είναι ιδιαίτερα αγαπητό, καθώς στην περίοδο αυτή ο χορός, το ποτό και το ξεφάντωμα πρωταγωνιστούν. Συγκεκριμένα πρόκειται για την περίοδο των τριών εβδομάδων πριν την Καθαρά Δευτέρα, την αρχή της Μεγάλης Σαρακοστής. Αποκριά όμως ονομάζεται και η τελευταία κυριακή της περιόδου, το αποκορύφωμα του ξεφαντώματος. Τι σημαίνει όμως Αποκριά και από πού προέρχεται; Η λέξη Αποκριά ορίστηκε για να δηλώσει το τέλος της κατανάλωσης κρέατος ("από" και "κρέας"), την ίδια σημασία που έχει το λατινικό "Carnival". Πράγματι, με την ολοκλήρωση της Αποκριάς ο κόσμος σταματά, σύμφωνα με το έθιμο, να τρώει κρέας, καθώς έχουμε πλέον μπει στη Μεγάλη Σαρακοστή.
Στις μέρες μας όμως, οι Αποκριές σηματοδοτούν κυρίως τον ξέφρενο χορό, το ξενύχτι και φυσικά τους κάθε είδους μασκαράδες. Κυρίαρχα στοιχεία είναι το χιούμορ, η σάτυρα και τα σεξουαλικά υπονοούμενα, με έντονη δόση ειρωνίας για τα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Αυτά τα στοιχεία μας παραπέμπουν άμεσα στις ρίζες της Αποκριάς, που είναι οι αρχαιοελληνικές γιορτές προς τιμήν του Θεού Διονύσου. Στις γιορτές αυτές οι συμμετέχοντες έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, και κρυμμένοι πίσω από ζωόμορφες μάσκες έστηναν τρελούς χορούς και τολμηρές πλάκες.
Στην Ελλάδα, η Αποκριά γιορτάζεται με πολλές παραλλαγές και διάφορα κατά τόπους έθιμα. Αυτό που καθιερώθηκε ως κοινό έθιμο είναι η παρέλαση των καρναβαλιστών. Σε πολλές πόλεις και χωριά, την τελευταία κυριακή της Αποκριάς ή και την Τσικνοπέμπτη, οι καρναβαλιστές χωρίζονται σε ομάδες με διαφορετικά θέματα και φορεσιές, κατασκευάζουν σατυρικά άρματα, και περνούν χορεύοντας από τους κεντρικούς δρόμους καταλήγοντας στην πλατεία. Εκεί στήνεται το μεγάλο γλέντι που κρατάει μέχρι το πρωί.

 Άλλο ένα βασικό στοιχείο στον εορτασμό της Αποκριάς είναι η καύση του Βασιλιά Καρνάβαλου. Η πυρά δε συμβολίζει μόνο το θριαμβευτικό κλείσιμο των εορτασμών αλλά και την κάθαρση, που είναι απαραίτητη για να περάσουμε από το ξέφρενο γλέντι στην περίοδο της νηστείας.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου