Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ;

ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ;

Η ιδέα της αλλαγής της ώρας ανήκει στο Βενιαμίν Φρανκλίνο, ο οποίος το 1784 έκανε την πρόταση να αλλάζει το ωράριο των εργατών τους καλοκαιρινούς μήνες, έτσι ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Ήταν αυτός που συνειδητοποίησε πρώτος ότι η εκμετάλλευση των ωρών που λάμπει ο ήλιος οδηγούν στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς μειώνεται η μετά τη δύση του ήλιου κατανάλωση.
Σήμερα ισχύει η ρύθμιση που έγινε παγκοσμίως το 1973, μετά την ενεργειακή κρίση, όταν θεσπίστηκε η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο. Για να μην υπάρξει απόκλιση στις ώρες διαφόρων χωρών, αποφασίστηκε ο χωρισμός της γης σε 24 άξονες, καθένας απ' τους οποίους είναι μία ώρα μπροστά από τον προηγούμενό του. Επίσης, ορίστηκε κάθε χώρα να ακολουθεί την ώρα της πρωτεύουσάς της, έτσι ώστε να υπολογίζεται πιο εύκολα ο άξονας στον οποίο ανήκει η κάθε χώρα, αλλά και να μην υπάρχει διαφορά ώρας μεταξύ διαφόρων περιοχών στο ίδιο κράτος.
ΣτηνΕλλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αλλαγή της ώρας πραγματοποιείται τις τελευταίες Κυριακές του Οκτωβρίου και του Μαρτίου. Το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η καλύτερη εκμετάλλευση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς κατά τη θερινή ώρα εξοικονομούνται 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αντικαθίσταται από τον ήλιο. Αντί δηλαδή να κοιμόμαστε μία ώρα παραπάνω μετά την ανατολή του ηλίου, ξεκινάμε τη μέρα μας μία ώρα νωρίτερα, έτσι ώστε το ωράριο εργασίας και κατ' επέκταση η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να ολοκληρώνονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στη δύση του ήλιου, όσο το δυνατόν πιο νωρίς.
Ο λόγος για τον οποίο θεσπίστηκε το ν' αλλάζουν τα ρολόγια αντί για μια απλή αλλαγή στην ώρα που ξυπνάμε, ήταν οι αντιδράσεις που θα προκαλούσε ένα τέτοιο μέτρο. Το ν΄ αλλάζουν όλα τα ρολόγια της χώρας είναι ένας τρόπος να γίνει ευρέως αποδεκτό το νέο ωράριο, τουλάχιστον απ' όσους δε θέλουν να... αργήσουν στη δουλειά.
Η αλλαγή της ώρας είναι λοιπόν μία ανθρώπινη εφεύρεση, ένας πρακτικός τρόπος να γίνει η εργασία των ανθρώπων πιο αποδοτική, και να μειωθεί όσο γίνεται η κατανάλωση ενέργειας. Στα πλαίσια της παραγωγικότητας και της εξοικονόμησης, είναι ένας ευφυέστατος θεσμός, αντιπροσωπευτικός της σύγχρονης υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου