Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Η επανάσταση του 1821 στον ελλαδικό χώρο με στόχο την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, είναι αναμφισβήτητα η πιο λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Μετά από τέσσερεις περίπου αιώνες παρουσίας της Οθωμανικής ηγεσίας, κι ενώ στα εδάφη της σημερινής Ελλάδας είχε διαμορφωθεί μία κατάσταση τόσο ανοχής του αλλόδοξου στοιχείου, όσο και συμβίωσης με αυτό, ο Ελληνικός λαός βάδισε αργά και σταθερά προς την απελευθέρωσή του.

Πρώτα ήρθε η ανάκαμψη της παραμελημένης παιδείας και του πολιτισμού, και μαζί η αναζωπύρωση της εθνικής συνείδησης. Έτσι, στις αρχές του 19ου αιώνα είχαν πια ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία εστιών αντίστασης σε όλη τη χώρα: Οι αρματολοί και οι κλέφτες, η “μαγιά της λευτεριάς” κατά το Μακρυγιάννη, δρούσαν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Σούλι που παρέμενε ελεύθερο, είχε μετατραπεί σε μία ετοιμοπόλεμη στρατιωτική ομοσπονδία. Μόνιμες “σφηκοφωλιές” αντίστασης παρέμεναν στην αδούλωτη Μάνη, στην Πελοπόννησο και τα Σφακιά στην Κρήτη. Το ελληνικό ναυτικό, επανδρωμένο με ατρόμητους ναύτες που είχαν μαθητεύσει στις καταιγίδες και στις ενέδρες των πειρατών, ήταν έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο. Τέλος, η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και η γρήγορη εξάπλωση των ιδεών της στον ελλαδικό χώρο έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν: η ενοποίηση του λαού θα έφερνε τη λευτεριά.

Ιδεολογικά, πολιτισμικά και πολεμικά λοιπόν οι Έλληνες ήταν έτοιμοι. Πότε όμως και πού έγινε η αρχή της επανάστασης του 1821; Οι απόψεις είναι πολλές.

Μία εκδοχή τοποθετεί την κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη, τη 17η Μαρτίου η οποία είναι και η επικρατέστερη. Εκεί, στην απόρθητη από τους Τούρκους Μάνη, μαζεύτηκαν οι οπλαρχηγοί και ύψωσαν τη σημαία της επανάστασης. Στη Μάνη εξοπλίστηκαν 2.000 Μανιάτες και Μεσσήνιοι με πολεμοφόδια που είχαν σταλεί από τους Φιλικούς της Σμύρνης και είχαν φτάσει εκεί με καράβια. Στις 23 Μαρτίου 1821 μπήκαν στην Καλαμάτα και αυτό είναι η πρώτη πολεμική επιτυχία της επανάστασης!

Άλλη παράδοση μιλά για μια συνάντηση οπλαρχηγών στη μονή Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, που οδήγησε στην κήρυξη της επανάστασης την 21η Μαρτίου, ενώ το λάβαρο της επανάστασης ευλόγησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Αυτή είναι και η εκδοχή που διδάσκεται στα σχολεία, αν και αμφισβητείται σοβαρά από τις ιστορικές πηγές.

Μία από τις πιο διαδεδομένες αντιλήψεις υποστηρίζει ότι η αρχή της επανάστασης του ‘21 έγινε στο Ιάσιο της Μολδοβλαχίας, όπου μπήκε ο Υψηλάντης την 21η ή την 22η Φεβρουαρίου.

Τέλος, σύμφωνα με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία Ελλάδος αλλά και άλλες ιστορικές πηγές, η επανάσταση κηρύχθηκε διαδοχικά και ανεξάρτητα στα διάφορα μέρη της Ελλάδος που ξεκινούσαν τον ένοπλο αγώνα, ενώ η θέσπιση της 25ης ως ημέρα εορτασμού έγινε μεταγενέστερα.


Είναι σίγουρα λογικό να υπάρχουν και ν’ αναπτύσσονται θρύλοι γύρω από την αρχή της ελληνικής επανάστασης. Πέρα από τις διάφορες θεωρίες, η ουσία παραμένει αναλλοίωτη μέχρι σήμερα: η σπίθα των ιδεών της Φιλικής Εταιρείας ξεκίνησε την πυρκαγιά αυτή του Αγώνα, του ύψιστου Αγώνα για το ύψιστο αγαθό της Ελευθερίας.

Συντάκτες: Α.Γ. & Κ.Η.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου