Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

Το ενεργειακό τζάκι είναι μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις για το πρόβλημα θέρμανσης που έχει προκαλέσει φέτος η άμετρη αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η βασική διαφορά του ενεργειακού από το συμβατικό τζάκι είναι ότι το πρώτο δεν απελευθερώνει απ’ ευθείας τη θερμότητα μέσω της καμινάδας, αλλά την κρατά στο εσωτερικό του καταφέρνοντας έτσι να αξιοποιεί το 70-90% της θερμότητας που παράγει. Γι’ αυτό το λόγο, θεωρείται ιδιαίτερα οικονομικό αλλά και οικολογικό, καθώς η απελευθέρωση βλαβερών μικροσωματιδίων μειώνεται με το ενεργειακό τζάκι στο ελάχιστο.

Υπάρχουν δύο ειδών ενεργειακά τζάκια, ανάλογα με τον τρόπο που διοχετεύουν τη θερμότητα. Το πρώτο είναι το αερόθερμο ενεργειακό τζάκι. Ο αέρας που θερμαίνεται από την καύση, διοχετεύεται στο χώρο μέσα από τους αεραγωγούς, χωρίς να έχει έρθει σ’ επαφή με τα αέρια που παράγει η καύσιμη ύλη.

Στην άλλη περίπτωση έχουμε το υδραυλικό ενεργειακό τζάκι, το οποίο αποτελεί μία ιδιαίτερα συμφέρουσα λύση για την κεντρική θέρμανση όλων των χώρων του σπιτιού. Από τη θερμότητα που παράγεται στο τζάκι ζεσταίνεται νερό μέσω του ενσωματωμένου boiler, κι έπειτα το ζεστό νερό κυκλοφορεί στα σώματα του καλοριφέρ ζεσταίνοντας όλο το σπίτι. Μόλις αυτό γίνει, η κατανάλωση του τζακιού είναι πολύ μικρή, καθώς χρειάζεται καύσιμη ύλη μόνο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας.

Εκτός από την αγορά και την εγκατάσταση ενός νέου ενεργειακού τζακιού, υπάρχει και η δυνατότητα μετατροπής του συμβατικού τζακιού σε ενεργειακό. Και στις δύο περιπτώσεις, εφ’ όσον έχει εγκατασταθεί καμινάδα στο κτίριο, ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να καίει είτε ξύλα, είτε και πέλετ.

Αυτό που αποτρέπει πολλούς από την εγκατάσταση ενεργειακού τζακιού ή τη μετατροπή του συμβατικού, είναι το κόστος. Ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να κοστίσει από 2 μέχρι 6 χιλιάδες ευρώ, ενώ η μετατροπή απαιτεί 2.000 ευρώ περίπου. Ένα ομολογουμένως πρόχειρο νομοσχέδιο του υπουργείου προσπάθησε ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της αιθαλομίχλης, προσφέροντας επίδομα εγκατάστασης ενεργειακού τζακιού. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα της μόλυνσης αλλά και των αμέτρητων κρύων σπιτιών παραμένει.
Συντάκτης: Α.Γ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου