Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Δικαιολογημένα η οστεοπόρωση έχει χαρακτηριστεί η “σιωπηρή επιδημία” της εποχής μας, καθώς και τα ποσοστά των ατόμων που προσβάλει είναι πολύ υψηλά, και πρόκειται για μία ασθένεια ασυμπτωματική. Η αφορμή για να διαγνωσθεί η οστεοπόρωση είναι συνήθως ένα κάταγμα, ειδικά αν αυτό δε δικαιολογείται από τη βία που ασκήθηκε στο ατύχημα (π.χ ισχιακό κάταγμα από απλή πτώση). Τι ακριβώς είναι η οστεοπόρωση; Πρόκειται για μία ασθένεια των οστών, την πιο διαδεδομένη, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής μάζας. Καθώς μειώνεται η μάζα των οστών, αυτά γίνονται πιο ευαίσθητα, και τα κατάγματα προκαλούνται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι σ’ ένα υγιές άτομο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 70-80% των ασθενών με οστεοπόρωση είναι γυναίκες. Αυτό οφείλεται στο ότι τα οστά του άνδρα είναι πιο ισχυρά και προσβάλλονται δυσκολότερα και σε μεγαλύτερη ηλικία, αλλά -κυρίως- επειδή μετά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες σταματά η παραγωγή οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία και στη σωστή δομή των οστών, γι’ αυτό η εμμηνόπαυση είναι μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισης της οστεοπόρωσης.

Πολλοί ακόμη παράγοντες ευνοούν την οστεοπόρωση, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Για παράδειγμα, η μακροχρόνια αποχή από την άσκηση είναι πολύ ζημιογόνα για τα κόκκαλα, καθώς δεν αναπτύσσονται όσο θα έπρεπε. Το ίδιο ισχύει και για τους χρόνιους καπνιστές. Το πολύ και συστηματικό κάπνισμα δεν επιτρέπει στα ειδικά κύτταρα να παράγουν οστική μάζα. Η οστεοπόρωση σχετίζεται επίσης με την προχωρημένη ηλικία, την κληρονομική προδιάθεση και φυσικά την ελλειπή σε ασβέστιο διατροφή.

Αφού λοιπόν διαγνωσθεί η οστεοπόρωση, είτε μετά από ένα κάταγμα είτε μέσα από την ειδική εξέταση (Μέτρηση οστικής πυκνότητας – BMD), ο γιατρός θα καθοδηγήσει τον ασθενή για το πρώτο μέτρο που πρέπει να πάρει, τον εμπλουτισμό δηλαδή της διατροφής του με ασβέστιο και βιταμίνη D. Το ιδανικό για όλους μας είναι φυσικά να προλάβουμε την οστεοπόρωση, με σωστή διατροφή, αποχή από το κάπνισμα και συστηματική άσκηση.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου