Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ

Η οστεομυελίτιδα είναι μία νόσος των οστών που προσβάλει περίπου 2 άτομα ανά 10.000, και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς μπορεί να οδηγήσει από τη μείωση της κινητικότητας ενός μέλους μέχρι τη νέκρωση του οστού και τον ακρωτηριασμό. Οι ηλικιακές ομάδες που θεωρούνται πιο ευαίσθητες στην οστεομυελίτιδα είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, ιδίως όσον αφορά την οξεία μορφή της νόσου. Η οστεομυελίτιδα λοιπόν εμφανίζεται σε δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια. Και στις δύο περιπτώσεις η όσο το δυνατόν πιο άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη, αφού, όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες, μία ελλειπώς θεραπευμένη οξεία οστεομυελίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια.

Πρόκειται για μία μόλυνση του οστού, συνήθως από κάποιο βακτήριο όπως ο σταφυλόκοκκος ή ο στρεπτόκοκκος, ή από κάποιο μύκητα. Η μόλυνση μπορεί να προκληθεί με αφορμή ένα τραύμα κοντά στο οστό, ένα ανοιχτό κάταγμα ή μετά από χειρουργείο, ενώ πιο ευαίσθητοι στη μόλυνση είναι όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και όσοι έχουν διαταραγμένη ανοσία (π.χ χημειοθεραπευόμενοι, πάσχοντες από AIDS κτλ). Τα συμπτώματα της οξείας οστεομυελίτιδας είναι ο πυρετός, ο πόνος, το οίδημα στην περιοχή και η μείωση στην κινητικότητα του πάσχοντος μέλους. Στη χρόνια οστεομυελίτιδα τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, αλλά δε θα πρέπει να αγνοούνται. Χαμηλός πυρετός που κρατά πάνω από 10 μέρες, οίδημα και κοκκινίλα στην περιοχή αλλά και σταδιακή απώλεια βάρους είναι κάποια από τα σημάδια της χρόνιας νόσου.

Η διάγνωση της οστεομυελίτιδας μπορεί να γίνει με μία οστική βιοψία. Όταν όμως η κλινική εικόνα και τα συμπτώματα είναι σαφή, μία απεικονιστική εξέταση όπως το Σπινθηρογράφημα οστών ή η ΜαγνητικήΤομογραφία (MRI) αρκεί για να γίνει η διάγνωση. Η θεραπεία γίνεται κατά βάση με ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών, η οποία θα πρέπει να γίνει εγκαίρως και να συνεχιστεί για ικανό διάστημα και από το στόμα. Σε περιπτώσεις χρόνιας βλάβης στα οστά, ίσως είναι αναγκαία και η χειρουργική θεραπεία.

Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου