Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, και πρωτοστάτης της επανάστασης του 1821 ενάντια στους Τούρκους. Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 κι έζησε πολυτάραχα μέχρι το 1843, μέσα σε αγώνες και στερήσεις. Πριν από την ιδιαίτερα σημαντική δράση του κατά την επανάσταση, πρέπει να επισημανθεί και η οικογενειακή του προέλευση, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του σπουδαίου αυτού ήρωα.
Η οικογένεια του Κολοκοτρώνη λεγόταν αρχικά Τσεργίνηδες, και ήταν φημισμένη οικογένεια κλεφταρματολών. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης, σκοτώθηκε στην ένοπλη εξέγερση του 1770 ενώ ο μικρός Θεόδωρος είχε ήδη καταταγεί στους κλέφτες της Πελοποννήσου και είχε γίνει καπετάνιος στα 15 του. Από τότε κι ως την αρχή της επανάστασης οι Κολοκοτρωναίοι θα δοκιμάσουν σκληρότατο διωγμό από τους Τούρκους λόγω της σημαντικής δράσης τους στον ανταρτοπόλεμο, ενώ ο ίδιος ο Θεόδωρος θα κυνηγηθεί προσωπικά με φιρμάνια και διατάγματα ήδη από τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα.
Το 1818 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης μυείται στη Φιλική Εταιρία, και ξεκινά με εντατικούς ρυθμούς την προετοιμασία της επανάστασης στην Πελοπόννησο. Ο ίδιος σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου του 1821, και πρωτοστάτησε στους στρατιωτικούς απελευθερωτικούς αγώνες που ακολούθησαν, παίρνοντας μάλιστα τη θέση του Αρχιστράτηγου της Πελοποννήσου, χάρη στην πολεμική δεινότητα και το θαρραλέο πνεύμα του.
Η μεγάλη δεξιότητα του “Γέρου του Μοριά” όπως ονομάστηκε ο Κολοκοτρώνης, ήταν η οργάνωση του λεγόμενου Κλεφτοπόλεμου. Κρυμμένος μέσα στα βουνά με τους λίγους αλλά γενναίους άνδρες του κατάφερνε να εξουδετερώνει τα πολυάριθμα αντίπαλα στρατεύματα με διάφορες πολεμικές τεχνικές, να καταστρέφει τα εφόδιά τους και να εξασφαλίζει παράλληλα τ’ απαραίτητα για τους συντρόφους του. Τα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν το 1851 παραθέτουν με παραστατικότητα τα βιώματά του από την Ελληνική Επανάσταση και αποτελούν σημαντικότατη ιστορική πηγή και μαρτυρία τόσο της επανάστασης όσο και της ζωής του μοναδικού αυτού εμπνευστή του ελληνικού λαού.

Συντάκτης: Α.Γ
.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου