Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Στο μέσο της δεύτερης εβδομάδας της Αποκριάς, της λεγόμενης Κρεατινής, έχει θεσπιστεί να γιορτάζεται η Τσικνοπέμπτη. Η Τσικνοπέμπτη αποτελεί σταθμό στους εορτασμούς των καρναβαλιστών, και τη μεγαλύτερη γιορτή μετά τη Μεγάλη Αποκριά. Για τους πιστούς έχει κι ένα επιπλέον χαρακτηριστικό, αυτό της προετοιμασίας για τη μεγάλη νηστεία που έρχεται με τη Σαρακοστή. Η Τσικνοπέμπτη είναι λοιπόν για όλους μία ευκαιρία να ξεφαντώσουν, να ξεχάσουν τα καθημερινά προβλήματα και να παραδοθούν στην απόλαυση της κρεατοφαγίας, του ποτού και του χορού.
Όπως δηλώνει και το όνομα της ημέρας, η Τσικνοπέμπτη απαιτεί "τσίκνα", τη μυρωδιά δηλαδή του λίπους που "αρπάζει" καθώς το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα. Οι νοικοκυραίοι στήνουν από νωρίς τις ψησταριές, κι έχοντας προμηθευτεί κρέας κάθε είδους, ψήνουν τους μεζέδες λίγο παραπάνω για να μυρίσουν. Τα κάρβουνα δε λείπουν φυσικά ούτε από τις πλατείες των χωριών και των γειτονιών. Έτσι το γλέντι της Αποκριάς συνδυάζεται τη μέρα αυτή με την κατανάλωση κρέατος, καθώς μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές παίρνουν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις και τις καρναβαλικές παρελάσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της Τσικνοπέμπτης.
Και για τη μέρα αυτή τα κατά τόπους έθιμα είναι πολλά και διάφορα. Για παράδειγμα, στις Σέρρες παράλληλα με το τσίκνισμα ανάβουν φωτιές και πηδούν από πάνω τους, ενώ στην Πελοπόννησο ακολουθούν ένα πολύ παλιό έθιμο, σφάζοντας την Τσικνοπέμπτη τα χοιρινά και παρασκευάζοντας λουκάνικα και παστούς μεζέδες που θα καταναλώνονται όλο το χρόνο. Στην Κέρκυρα αναβιώνει την Τσικνοπέμπτη μια άλλη, παλιά συνήθεια των ντόπιων, τα "κουτσομπολιά", καθώς οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα και κουτσομπολεύουν μιλώντας το τοπικό ιδίωμα. Τέλος, στην Κομοτηνή πολλά αρραβωνιασμένα ζευγάρια διατηρούν ένα ακόμη έθιμο που έρχεται από το παρελθόν, την ανταλλαγή τροφίμων μεταξύ τους.
Καθώς λοιπόν η Τσικνοπέμπτη σχετίζεται άμεσα με την κατανάλωση κρέατος σε διάφορες παραλλαγές αλλά και σε υπερβολικές ποσότητες, ας μην ξεχάσουμε φέτος τους συμπολίτες μας που ζουν μόνο με τα απαραίτητα.
Συντάκτης: Α.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου